Pe când Secția de Informatică Economică de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică avea durata de studii de 5 ani și pe când se făcea carte cu adevărat, căci programa de învățământ mai păstra disciplinele care se făceau la marile universități din Statele Unite, pe când admiterea la facultatea aceasta consta în două probe de matematică și una de fizică, Dumnezeu a vru să existe o promoție de studenți absolut remarcabili. Din acea promoție au făcut parte Daniel VERNIȘ, Felix SIMION, Cristian USCATU, Petrișor OPREA, Elena ZERFUS.
Eu i-am remarcat pe mulți dintre studenții acestei promoții, dar colaborarea foarte intensă am avut-o cu Daniel VERNIȘ pentru că nu explicam problema până la capăt și aveam de la el o soluție, excelentă, pentru că dacă stabileam un termen și cu ce trebuie să vină el la acel termen, totul decurgea ca la carte. Acesta a fost și motivul din care la terminarea facultății am dorit să continuăm colaborarea noastră și Daniel VERNIȘ a devenit preparator universitar. El a continuat studiile cu un masterat și după aceea eu am coordonat stagiul său doctoral care s-a finalizat prin susținerea în anul 2004 a tezei de doctorat intitilată Optimizarea proceselor de compresie si decompresie date, o lucrare de 204 pagini.
Eu am lucrat cu Daniel VERNIȘ nulte articole pe probleme de compresie de date. Chiar am publicat împreună cartea referită prin:
Ion Ivan, Daniel Vernis - Compresia de date, Editura CISON, Bucureşti, 1998, 494 pg., ISBN 973-96370-9-4.
Vremurile au fost aspre și condițiile precare din învățământul superior au determinat un exod al creierelor din facultăți către industrie, mai ales în rândurile tinerilor. Și Daniel VERNIȘ a plecat din catedră și a lucrat la diferite companii de mare anvergură de aici, dar și din străinătate. Acum este stabilit la Londra. Ținem legătura, atunci când el vine în București. Teoria mea cum că un om de nota 10, merge pe stradă de nota 10, scrie o scrisoare iubitei de nota 10, aruncă o piatră în râu de nota 10, s-a confirmat cu brio în cazul lui Daniel VERNIȘ, așa cum s-a confirmat și în cazul altor tineri cu care eu am colaborat. Daniel VERNIȘ mi-a dovedit că este un om performat și prin tot ceea ce a făcut a arătat acest lucru. Daniel VERNIȘ mi-a dovedit că este un programator de excepție și prin programele scrise, a dovedit că este un programator de excepție. Daniel VERNIȘ a dovedit că are un management deosebit, căci numai așa el își planifica lucrările și se ținea de cuvânt atunci când spunea că se prezintă cu o lucrare executată la un anumit moment și a confirmat de-a lungul carierei lui că are un management excelent. Când lucram la MEC pe poziția de director la Direcția Informatizare, am avut ocazia să cunosc o doamnă secretar de stat din Constanța cu numele Paloma PETRESCU și m-a întrebat dacă l-am cunoscut pe un fost elev al domniei sale, cu numele de Daniel VERNIȘ și i-am răspuns că mi-a fost asistent. Deci, doamna profesoară de la Liceul Mircea cel Bătrân, din puzderia de elevi care-i trecuseră prin mână, reținuse numele de Daniel VERNIȘ, pentru că acesta se remarcase prin calitățile lui. Confirma teoria mea, că un on dacă de pe poziția de elev este special, tot special va fi și ca student, tot special va fi și ca specialist, tot special va fi mereu, în familie, cu prietenii, adică mereu și Daniel VERNIȘ așa este!
(14 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment