Tuesday, January 31, 2023

Tabelul cu trei coloane și învingătorul

În cazul războiului ruso - ucrainian se impune construirea unui tabel cu patru coloane și anume:
- prima coloană: denumirea indicatorilor,
- a doua coloană: nivel indicatori pentru Ucraina,
- a treia coloană: nivel indicatori pentru țările NATO,
- a patra coloană: nivel indicatori pentru Rusia.
Indicatorii pe care orice analist trebuie să-i ia în considerare sunt următorii:
- suprafața teritorială,
- populația,
- nivelul PIB,
- productivitatea,
- ponderea industriei în PIB,
- număr focoase nucleare,
- stoc de rachete,
- număr avioane,
- număr tancuri,
- volum stocuri de muniție,
- producția lunară de armament,
- capacitatea de reconversie a industriei.
În construirea oricărui model de agregare a indicatorilor este important setul coeficienților de importanță. Ei se obțin astfel:
- se iau cel puțin 100 de analiști militari,
- aceștia dau note de la 1 la 10 indicatorilor din tabel,
- completează cele 3 coloane,
- nu dau note identice pe linie,
- nu dau note identice pe coloane,
- dau note cu zecimale,
- caută să diferențieze semnificativ elementele de pe linie.
După ce au fost completate cele cel puțin 100 de fișe. După un algoritm, ca la patinajul artistic, sunt eliminate fișele în care există linii identice, punctajele maxime abundă nejustificat, sunt prea multe note de 1 și așa mai departe. Depinde de arta celui care vrea să aibă coeficienți de importanță reprezentativi câte linii are tabelul și ce restricții pune la acordarea punctajelor de către cei cel puțin 100 de analiști militari.
Va rezulta o matrice cu cel puțin 100 de coloane și atâtea linii câți indicatori are tabelul cu 4 coloane. Vom calcula coeficienții de importanță ca medii de ponderi pe care punctajele le au date de cei cel puțin 100 de analiști militari. Ideea este ca suma acelor coeficienți medii să fie 1(unu), valorile lor să fie diferite de zero și să fie cu valori pozitive.
Folosind coeficienții de importanță, dacă ne țin brăcinarele, aplicăm și teste statistice pentru a vedea dacă sunt reprezentativi. Dacă nu suntem în stare, asta e!
Cu datele completate în tabelul cu 4 coloane și cu ponderile obținute, calculăm indicatorii globali pentru cele 3 entități. Ce facem cu acele valori, lăsăm pe analiștii militari și pe decidenții militari să le folosească și să tragă concluzii. Eu știu că modelele globale dau o imagine aproximativă asupra realității, dar mai bine ceva, decât deloc. Uneori, dacă nu schimbăm coeficienții de importanță, vom vedea dinamica de dezvoltare a unei entități. Știu că Balanța Legăturilor dintre Ramuri - BLR s-a calculat la noi un timp, dar pentru că nu arăta o imagine frumoasă a economiei bolșevice, nu s-a mai continuat lucrul cu BLR și am rămas să plutim în întunericul ignoranței și al laudei de sine. Acest pericol este și în ziua de azi. Numai cine este înțelept folosește metodele cantitative, căci are posibilitatea să ia acele decizii inteligent, care ajustează realitatea în favoarea sa. Dacă adunăm indicatorii globali corespunzători de pe două coloane, vom avea prin comparație cu indicatorul rămas, cine este învingătorul.

(31 ianuarie 2023)

No comments:

Post a Comment