Profesorul Nicolae RACOVEANU era profesor la Politehnica din București. Lucrase mai înainte la Institutul de Petrol și Gaze. El a fost instalat decan al Facultății de Calcul Economic și Cibernetică Economică de către Manea MĂNESCU. La seria noastră de studenți preda cursul de Sisteme de calcul și de operare.
Cursul profesorului Nicolae RACOVEANU era cu totul special, pentru că profesorul avea capacitatea de a explica lucrurile cele mai complicate încât să le pot înțelege. De la el am învățat algebră booleană, de la el am învățat despre derivarea numerică și despre diferențele finite la stânga și la dreapta. Avea o ușurință să te facă să deduci și să înțelegi formule complicate. Pe unele dintre ele nici acum nu le-am uitat. Îmi aduc aminte cum el în câteva fraze a explicat algoritmul de inversare a unei matrice printr-o metodă de aproximare, folosind înmulțirea de matrice. Peste ani și ani, mi-a trebuit algoritmul și l-am reconstituit amintindu-mi vorbele lui. E mare lucru!
Despre profesorul Nicolae RACOVEANU am să scriu trei lucruri.
Primul lucru este acela că el m-a chemat în cabinetul decanului și m-a întrebat dacă vreau să rămân asistent la o disciplină de informatică în catedra de Cibernetică Economică. Am fost surprins, dar răspunsul meu a fost ferm DA.
Al doilea lucru este legat de o turnătorie cum că eu împreună cu alți doi colegi am uneltit împotriva orânduirii de stat. Eu am fost anchetat și anchetați au fost și ceilalți doi. Peste ani am aflat și cine a fost turnătorul. Profesorul Nicolae RACOVEANU ne-a luat apărarea, dar norocul nostru a fost că unul dintre anchetatori era destupat la minte și și-a dat seama că turnătoria urmărea schimbarea ierarhiei din serie, căci cei turnați erau primii trei studenți în ordinea mediilor.
Al treilea lucru, despre care scriu este acela privind dezbaterea cărții lui L. A. ZADEK de teoria sistemelor publicată în Editura Tehnică în anul 1974. Ne întâlneam în fosta clădire a Institutului de Petrol și gaze de lângă sala Dalles, la un subsol și dezbăteam împreună cu profesorul Nicolae RACOVEANU, un grup de persoane, tineri dar și mai puțin tineri, capitol de capitol cartea să descifrăm acele elemente extrem de moderne la vremea aceea. M-a impresionat cum un profesor de talia sa, învăța cot la cot cu noi ceilalți. Am apreciat întrebările pe care le punea și modul în care insista asupra detaliilor cu creionul și hârtia. Îmi plăcea, căci nici eu nu trec mai departe dacă nu înțeleg foarte bine ceva. Am găsit explicația faptului că profesorul Nicolae RACOVEANU explica pe înțeles studenților săi totul. Avea această capacitate doar pentru faptul că despre ceea ce prezenta, el înțelesese foarte bine și nu existau detalii despre care să nu fi avut cunoștință și să nu fi zăbovit asupra lor pentru a le pătrunde, să nu mai fie o taină pentru el.
La întâlnirea de 10 ani a absolvenților promoției noastre, profesorul Nicolae RACOVEANU a fost singurul invitat și am avut motive serioase să fie astfel căci era prea mare diferența între el și ceilalți.
(14 ianuarie 2023)
(14 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment