Automulțumirea este maladia care ne bântuie pe noi ca nație. Toți suntem buni. Nimeni nu este mai bun ca noi. Pe scenă la clasa a I-a urcă 19 elevi din totalul de 32 de elevi câți are clasa pentru a li se pune coroniță. Din 32 de copii, 19 sunt foarte buni, ceea ce înseamnă că nu se mai vorbește de curba lui GAUSS în niciun caz, deși lucrurile ar fi extrem de simple:
- anunțăm două teste,
- dăm un test de matematică,
- dăm un test de dictare.
Facem evaluarea și precis, din cei 32 de copii, vom avea pe copilul cu cele mai mari note la ambele teste, copil ce va deveni premiantul cu coroniță.
- anunțăm două teste,
- dăm un test de matematică,
- dăm un test de dictare.
Facem evaluarea și precis, din cei 32 de copii, vom avea pe copilul cu cele mai mari note la ambele teste, copil ce va deveni premiantul cu coroniță.
Legea învățământului, pentru universități ar trebui să impună evaluarea dacă nu anuală, măcar la 5 ani a acestora și obținerea unui clasament care să conducă la diferențieri în piață ale universităților în ceea ce privește acordarea de fonduri, de locuri, de specializări, de niveluri de pregătire și tot așa. Chiar existența universităților să fie legată de evaluare, în ideea că universitatea care nu depune documentele de evaluare se autodesființează. Învățământul universitar nu are cum să continue în mocirleala de acum, când:
- fiecare face ce vrea,
- toată lumea vrea finanțare,
- nu este analizată asimilarea pe piața muncii,
- nu este stabilită acoperirea diplomelor,
- plagiatul este endemic,
- lipsesc criteriile solide de promovare,
- se produce prăbușirea calitativă.
Problema evaluării nu se realizează după o zi pe alta. Se stabilește la 1 octombrie 2022 că în luna noiembrie 2023, pe data de 15, se afișează lista cu clasamentul universităților. Se precizează care sunt datele ce trebuie introduse. Nu trebuie să fie milioane de indicatori ce trebuie calculați, ci date primare, verificabile 100%, căci indicatorii se calculează automat. Procesul de evaluare se realizează transparent și automat, iar rezultatul depinde strict, de datele primare furnizate de universități, date care sunt verificate folosind baze de date deja existente, cu bonusuri și cu penalizări de rigoare. De exemplu, universitatea unde a fost depistat un plagiat, este penalizată cu ț puncte, iar universitatea unde a fost înregistrată o fraudă la un examen este și ea penalizată cu ș puncte. Nu mă apuc să dau eu aici și acum algoritmul, dar este absolut necesar ca toate universitățile să fie evaluate și punct. În CV-uri, cei ce fac referire la facultățile absolvite sau la cursurile de master absolvite, obligatoriu să arate poziția în clasament a universității unde are diploma să se vadă dacă a urmat o universitate serioasă sau a urmat cursurile unei faqbrici de diplome.
(09 august 2022)
(09 august 2022)
No comments:
Post a Comment