Monday, November 28, 2016

Eficiența unei investiții ineficiente

În vremurile întunecate ale comunismului, în Academia de Studii Economice din București era o catedră numită Catedra de Eficiența Economocă a Investițiilor, iar șef de catedră a fost mulți ani profesorul Ion Românu, pentru care am avut și am un respect deosebit. Acolo:
- se definea ce este o investiție;
- se modela costul investiției,
- se estima durata de recuperare;
- se stabilea nivelul de eficiență;
- se identificau riscuri;
- se elaborau variante de dimensiune;
- se simulau amplasamente.
Față de periioada de atunci, am rămas perplex să văd cum se justifica la Tg. Jiu jaful acela de 80.000 de euro pentru un pon de Crăciun din metal, hidos, luminos, aiurea și de aruncat. Cineva de acolo vorbea de o perioadă de amortizare de 10 ani. Este adevărat că dacă se cumpără un strung de 80.000 de euro și se face propunerea ca amortizarea lui să se facă în 5 ani, în ipoteza amortizării liniare, în rate egale, anual se vor duce ca rată de amortizare 16.000 de euro. Acești bani se obțin din piesele care sunt făcute la strung și care incluse într-un ansamblu se vând și vine banul. Cei de la primăria din Tg Jiu, care a spălat cu detergent sculpturile lui Brâncuși, vor da  8.000 de euro anual ca amortizare, din fondurile care vin la primărie și nu din ceea ce ar produce acel brad ca monument de uriciune, inutilitate și prost gust ce se află. Raționamentul este astfel făcut că te lasă ca la dentist, cu gura căscată. La primăria din Tg. Jiu nu s-a auzit de investiții și nici de eficiența investițiilor. Dacă se auzea și dacă decidenții mai aveau și un gram de creier, ar fi făcut calculele și ar fi rezultat că dacă cumpărau un brad din pădure, rezultatul ar fi fost cu mult mai bun. Oare ce era în spatele bradului fde fier cu becuri, atât de urât și de scump?
Cărțile scrise de profesorii de la Catedra de Eficiența Economică a Investițiilor au și modele foarte simple, accesibile, dar și modele sofisticate de a calcula durata de recuperare a unei investiții. Sunt sigur că în cazul bradului de la Tg. Jiu durata de recuperare ar tinde către plus infinit.
Pe vremuri, era o emisiune la televiziunea din Ro numită Teleobiectiv care prezenta nasolii din economia socialistă. N-a rezistat munt că economia socialistă era perfectă și nu avea chestii negative. Într-un episod era prezentat un funicular prost proiectat. Se demonstra că respectivul funicular dacă funcționează aduce pierderi, iar dacă nu funcționează produce profit. Mișto, nu?
(28 noiembrie 2016)

No comments:

Post a Comment