Facultatea de cibernetică s-a format pe scheletul specializării de statistică, iar marii profesori care au creat fundamentul solid al acestei facultăți, Manea MĂNESCU, Constantin IONESCU, Ludovic TÖVISSI, Mircea BIJI, Geo VASILESCU și Ion CAPANU, erau statisticieni la bază, dar nu orice fel de statisticieni, ci unii vizionari, care au înțeles mersul istoriei și au pus umărul ca facultatea să urmeze acest curs, cel al dezvoltării pe baze moderne, cu instrumente moderne.
Eu am identificat în rândul profesorilor de statistică:
- vechea gardă formată din profesorii Mircea BIJI, Ionescu CONSTANTIN, Elena BIJI, Virgil SORA, Vladimir TREBICI, M.C. DEMETRESCU, Geo VASILESCU, Ion CAPANU, STOICHIȚA, STANCIULESCU;
- generația matură formată din profesorii Alexandru ISAIC-MANIU, Constantin ANTONESCU, Constantin MITRUȚ, Vergil VOINEAGU, Octavian ZAHARIA, Ilie NICULESCU, Niculae MIHĂIȚĂ;
- generașia tânără care include profesorii Emilia ȚIȚAN, Liviu BEGU, Tudorel ANDREI, Claudiu HERȚELIU, Giani GRĂDINARU, Miruna MAZURENCU-MARINESCU, Constanţa MIHĂESCU, Daniel Traian PELE, Dana PETRE, Silvia SPĂTARU;
- speranțele statisticii care inclu pe Bogdan-Vasile ILEANU, Lavinia ȚOȚAN, Mihaela COVRIG, Smaranda CIMPOIERU.
Lista membrilor departamentului include nume cu mare rezonanță și care au rezultate remarcabile în domeniul statisticii economice.
Trebuie să remaec aici că profesorii Adian COSTEA, Mihai SACALĂ și Aniela Raluca DANCIU sunt absolvenți ai Sectiei de Informatică Economică de la CSIE, lucru cu care mă mândresc, mai ales că la primii doi eu am asigurat coordonarea lucrărilor lor de licență.
În timp, în Facultatea de Cibernetică, indiferent de denumiri și de conjuncturi, s-au predat disciplinele:
- Statistică teoretică;
- Statistica macroeconomică;
- Statistică indusrtrială;
- Statistica transporturilor;
- Statistica agrară;
- Demografie.
Cei care au predat cursuri sau au condus seminarii sau lucrări de laborator au publicat nenumărate cursuri universitare, culegeri de probleme, dar și tratate de statistică, ecunoscute pentru valoarea lor în lumea specialiștilor. Aș fi nedrept să fac exemplificări aici, pentru că aș omite cu siguranță lucrări deosebit de valoroase, care au impus în literatura de la noi ramuri ale statisticii economice în mod categoric. Să nu se uite că directorii de la DCS dar și președinții INS au fost și sunt profesori din Departamentul de statistică și Econometrie din ASE și aici mă refer la profesorii Paul Wagner, Vergil Voineagu și Tudorel ANDREI.
Întotdeauna a existat o excelentă colaborare ASE-DCS și acum DSE-INS, asigurnd în acest fel transferul de tehnologii pentru a realiza conectivitatea la cerințele EUROSTAT și nu numai.
Am avut cinstea să colaborez cu mulți profesori din acest departament și sunt sigur că statistica economică este pe mâini foarte iscusite, iar evoluția acestui domeniu și în viitor va fi caracterizată prin accentul pus pe valoare, pe conținut și pe performanțe reale, apreciate de specialiștii din domeniu.
(16 noiembrie 2016)
No comments:
Post a Comment