Este acum în piață o sintagmă luată ușăr ironic legată de tinerii frumoși și liberi. Lumea vede cum în anumite momente să le zicem critice ale istoriei noastre mai recente sau mai puțin recente, singurii care au ieșit la luptă au fost tinei. Revoluția din 1848 a fost înfăptuită de tineri.
Nicolae Bălcescu era în 1948 la Revoluție un bărbat de 29 de ani.
Vasile Alecsandri avea 27 de ani în 1848.
Al. I. Cuza avea 28 de ani în 1848
Ioan Maiorescu avea 37 de ani.
Avram Iancu avea 24 de ani în 1848.
Andrei Șaguna avea 39 de ani în 1848.
Au fost și bărbați maturi, dar cei care dominau erau tinerii înflăcărați de ideile noi care veneau să determine schimbări deosebite în Moldova, în Țara Romînească dar și în Transilvania.
Revoluția din 22 Decembrie 1989 a fost revoluția tinerilor. De cîte ori trec pe la Sala Dalles văd unul dintre marile simboluri ale Revoluției, este vorba despre un erou de 18 ani, pentru memoria căruia mă înclin. Cimitirul din Calea Șerban Vodă 247 are mormintele tinerilor martiri ai revoluției. Consultând documente îmi fundamentez concluzia că tinerii sunt cei care au curajul să facă marile schimbări. La BARICADA de la INTER au murit tineri, pentru că ei au avut curajul de a ieși cu piepturile goale în fața gloanțelor și a-și jertfi vieție. Cei ce au stat în casă la căldură în acele momente grele, nu au niciun drept de a vorbi, cu atât mai mult de a comenta.
Când a fost treaba cu SMURD-ul și cu acel nefericit ghici? al prezidentului și au ieșit pe frigul acela teribil la -20 de grade, în ianuarie 2012, în Piața Universității seară de seară protestatarii, tot tineri au fost acolo în majoritatea covârșitoare. Reacția violentă a organelor de represiune au evidențiat că ne aflam în plină și crâncenă dictatură, unde drepturile omului au fost nu îndrădite, ci suprimate.
În toamna anului 2015, după tragedia de la #colectiv, tinerii ai ieșit din nou în stradă. Se atinsese acea masă critică a stagnării care necesita o schimbare. Schimbarea s-a produs, iar direcția nu este momentul să fie analizată acum. Barometrul va fi data de 11 decembrie când vor avea loc alegerile. Și în diaspora tot tinerii sunt cei care participă activ, ei sunt cei care votează în marea lor majoritate și tot ei sunt cei mai prezenți în rețelele de socializare.
Netinerii, ciocu'mic! Păstrați-vă ironiile pentru voi! Respect, tinerilor!
(30 noiembrie 2016)
No comments:
Post a Comment