Acum că s-au terminat alegerile în Republica Moldova și în Bulgaria și este stabilită apartenența celor doi proaspeți aleși, la noi s-au incins spiritele și mai și. Cu niciun efort special de nicio parte, oricine are șanse reale să fie catalogat că nu este pro-occidental, nu este democrat, nu este pro-american, nu este pro-NATO, adică este cu privirea întoarsă spre Răsărit, adică nu este ceea ce ar trebui să fie. Dramatismul abordărilor are noi conotații acum în campania electorală când simplismul este la modă și are caracter dominant, uneori cu efete devastatoare nu neapărat asupra adversarilor politici. Într-un mod simplist, Rusia este asociată cu comunismul, comunsmul cu sărăcia, sărăcia este asociată cu dictatura, iar dictatura este asociată cu răul suprem.
Comunism a fost și în Ungaria, iar Ianoș Kadar mergea duminica prin parcuri fără securiști după el. S-a încheiat prin revoluție de catifea.
Comunism a fost și în Bulgaria, iat Todor Jivkov lăsase televiziunea cu 18 ore de program, în timp ce npo aveam numai două ore. S-a încheiat prin revoluție de catifea.
Comunism a fost și în Polonia, dar acolo s-a născut sindicatul Solidaritatea și de acolo a venit un papă la Roma, Ioan Paul al II-lea. S-a încheiat prin revoluție de catifea.
Comunism a fost și în RD Germană, fără o sărăcie lucie și fără cartele pentru alimente. S-a terminat prin dărâmarea zidului Berlinului.
Comunism a fost și la noi, dar a îmbrăcat o formă caricaturală și s-a încheiat tragic, sângeros cu peste o mie de morți.
Comunism a fost și în Rusia, ea fiind patria Revoluției Socialiste din Octombrie, iar acum ca mare putere, luptă pentru a depăși greutățile extraordinare în lupta ei spre a se îndrepta spre un drum democratic, obiectv deosebit de dificil de atins, dacă se ține seama de Testamentul lui Petru cel Mare și de dorința de a nu ieși din spiritul și litera lui.
Acum în campanie electorală, lucrurile s-au antagonizat la maximum. Unii sunt pro-VEST, iar altora li s-a pue eticheta că sunt pro-EST. Sunt prea puține dovezile care să fundamenteze demonstrații coerente pentru cele afirmate de unii sau de alții dintre comunicatori și lipitori de etichete de apartenențe la familii ideologice precis conturate.
Eu am trăit vremurile din trecut. Eu am cântat un imn care nu era al meu. Eu am vizitat de nenumărate ori URSS. Eu știu ce a însemnat comunismul real, cu birocrația, cu lipsa de performanță, fără criterii de ierarhizare valorice, cu sărăcia, cu demagogia și cu dogmele lui. Pentru mine întoarcerea în trecut ar fi cel mai mare rău care mi s-ar întâmpla. Orientarea spre EST trebuie văzută ca șansă de export garantat spre Rusia, a produselor făcute la noi, dar de cea mai bună calitate și în orice cantitate, căci din acest comerț ne vin garantat banii la grămadă. În rest noi știm ce avem de făcut: UE, NATO, parteneriat strategic cu USA. Punct.
(16 noiembrie 2016)
(16 noiembrie)
No comments:
Post a Comment