Friday, November 25, 2016

Un nou concept: sorosist

Așa cum după Marx s-a zis marxism, cum după Lenin s-a zis leninist, cum după Freud s-a zis freudian, în campania noastră cea electorală a fost inventat termenul de sorosit, pornind de la numele magnatului american, ungur la  origine George Soros. 
Se știe că un strop de miere atrage cu mult mai multe muște decît o cană cu fiere. Așa se întâmplă și cu banii. Dacă cineva face experimentul de a pune în mijlocul drumului un sac imens cu hârtii de 500 euro va vedea că la sac vin și bagă mâna inși:
- fără meserie dar cu gulere albe;
- tupeiști cu principii;
- nesuferiți și obraznici;
- profitori cu verb;
- golani politici;
- ființe fără simțul măsurii;
- mediocrii ce se cred geniali;
- proști care cred că știu totul;
- bizari neînțeleși de cei din jur.
De aceea fundațiile și partidele sunt populate de neprofesioniști, de aoemni care văd că fie la fundație, fie la partid, iese banul gros, fără muncă și fără a ști o meserie, căci nu există nici meseria de ongist și nici de politruc în nomenclatorul nostru cum nici dea de lobbist nu există.
Rezultă că numai o anumită tipologie de oameni acced la fondurile lansate de persoane care vor să facă lucruri cu bune intenții. Să luâm fundațiile, ONG-urile și partidele la puricat să vedem:
- cine le populează;
- cu ce bani;
- care sunt salariile;
- ce calificări presupun;
- diferențele dintre resurse și obiective;
- ceea ce fac și ceea ce e scris în statute.
Banul și puterea corup și de aceea când analizăm niște aspecte nu trebuie să facem abstracție despre mecanismele de selecție care nu sunt nici teoretice și nici virtuale, ci concrete: accesul la bani, foamea și riscurile de a fi cerșetor în lipsa unei profesii sau a unei deprofesionalizări benevole. Nu vreau să dau exemple, pentru că ele au fost atât de penibile încât niciun comentariu nu trebuie să le mai însoțească. Un torționar la ministerul justiției, un inginer în parlament făcut țăndări un stripper la medicină și mulți alții care au arătat că nu Soros este cel care coagulează mulțimi ai căror membri se numesc sorosisti, ci banii lui. Am zis: un strop de miere atrage mai multe muște decât o cană cu fiere. Cine își face fundație nu o face de dragul cuiva, ci pentru a atrage fonduri și pentru a cheltui banii pe salarii, pe plimbări și un arece procent din bani se duc și pe scopul nobil. Dar grosul banilor este dați cu adresă pe salarii și spre alte direcții.
Ceea ce este rău este legat de faptul că fundațiile lui Soros sunt în România de prin 1990, iar termenul de sorosist e vehiculat acum, cu adresă precisă, spre USR, tocmai de către partenerii lor din partea dreaptă care îi simt în ceafă și sunt îngroziți că le iau din voturi. Lumea nu crede că un partid surpriză se naște într-un termen foarte scurt. Mie mi se pare că USR nu prea mai a fost surpriză că a fost anunțat de Nicușor Dan în iunie, iar durata lui de coagulare a fost nepermis de lungă. În opinia mea trebuiau numai două săptămâni ca într-adevăr să fie partid surpriza. Cred că sorosiști sunt alții. Mi-a adus aminte prezidentul că hoțul strigă hoții. Și în problema luată de mine în discuție este un sâmbure de adevăr. Eticheta de soroșist lipită acum cuiva nu-i face rău pentru că acela este vizibil, trebuie să nege cu argumente. Deci, fără costuri, cei botezati sorosiști au prilejul de a transmite mesaje clare și văd că o fac, iar ideia de a rupe din electoratul de dreapta se concretizează. Conceptul acționează ca un bumerang împotriva celor ce l-au lansat taman acum în campanie.
Este o utopie să se creadă că cineva are capacitatea ca prin finanțare să scoată în stradă 30.000 de mii de oameni sau să construiască un partid cu arie de cuprindere națională. Nouă ne place să transformăm lucruri simple în chestiuni foarte complicate și să punem în cârca altora ceea ce se întâmplă cu noi, fie elaborând scenarii, fie elucrubând la greu. E mult mai simplu să se vorbească de 30.000 de turiști dintr-o anume țară masați la Timișoara sau să se lanseze teoria cu teroriștii pentru a da explicații la lucruri foarte concrete. Acum, în această lună de campanie s-au simplificat lucrurile, arătându-l cu degetul pe octogenarul George Soros, care în mod clar și declarat a dat bani pentru campania unui candidat la președenția USA, acolo conceptul de lobby este acceptat.


(25 noiembrie 2016)

No comments:

Post a Comment