La noi se vede că haina îl face pe om și scaunul îl definește pe om. Imediat ce un om îmbracă o haină, se schimbă imediat la față. Dacă un om este așezat pe un scaun dintr-o dată devine altcineva, exact cel care trebuie să ocupe acel scaun.
Am văzut foarte mulți indivizi mai ales după 1989 care fără a avea un fundament solid au avut acces la poziții dintre cele mai înalte, căutând din răsputeri să pună de acord persoana cu haina și cu scaunul ocupat. Îmi aduc aminte de o pârnăiașă care a apărut la o televiziune pe când era mare minstreasă și era de o aroganță și de o obrăznicie fără margini. Mi-am și imaginat-o făcând greșeli în cascadă pentru că omul prost dacă nu e și fudul nu e prost destul. Tot aceeași persoană, deja fostă ministreasă, tot la acel post de televiziune, speriată de ceea ce avea să o aștepte era de nerecunoscut. Consider că este foarte important ca omul să posede arta de a fi normal. Pentru acesta trebuie:
- să-și păstreze vocabularul;
- să fie tot timpul la fel de respectuos;
- să lase aroganța șo obrăznicia altora;
- să-și poarte haina simplă cu demnitate;
- să se creadă veșnic pe poziția ocupată;
- să se gândeaacă tot timpul ce va urma după;
- să lase loc de bună ziua;
- să facă numai bine sau dacă nu are cum, să nu facă rău;
- să se respecte pe sine pentru a-i respecta pe cei din jur.
Arta de a fi normal se deprinde prin exercițiu continuu, fără a fi vorba de beția puterii și de caracterul discreționar al suficienței abordărilor proprii. Am câteva personaje din politică pe care le urmăresc și mă apucă și mila și jalea văzându-le micimea, căci în afara contextului definit prin ceea ce fac de unde vin sunt doar niște ființe goale de conținut, niște păpuși cu viașă, care în afară de a se schimba după cum bate vântul, nu știu a face altceva. Aceasta nu este arta de a fi normal.
Un om care stăpânește arta normalității este:
- bun;
- învățat;
- perseverent;
- studios;
- temeinic;
- profund;
- așezat;
- calculat;
- delicat;
- drăguț;
- atent.
Niciodată un om care stăpânește arta normalității nu va face gafe, nu va jugni, nu va spune grosolănii, nu va ridica tonul, nu va vorbi peste alcineva, nu va folosi cuvinte neadecvate. Într-un cuvânt, un om normal va fi tot timpul catalogat ca având nota 10 din 10 indiferent cine face evaluarea. Arta de a fi normal nu se învață la școală, dar sunt sigur că toți care o stăpânesc au numai de câștigat după ea. Dacă ne uităm pe scena politică vedem numai și numai ciudățenii, pentru că profesioniștii autentici nu ies în față. Mai este păcălit așa câte unul care este expus ca sfintele moaște să dea bine în peisaj, dar regulile strâmbe alții le fac
(24 noiembrie 2016)
No comments:
Post a Comment