Sunday, November 13, 2016

Copyright-ul în culturism

Drepturile de autor sunt definite și protejate de legi în țara noastră legi care au cunoscut o dinamică extrem de interesantă, din dorința de a pune ordine în acest domeniu și de a determina progrese și nu excese de nicio parte. Cine dorește o documentare completă trebuie să studieze cu atenție:
  • Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
  • Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Publicata in Monitorul Oficial nr. 587 din 30 iunie 2004
  • Decizia Curtii Constitutionale 571 din 29 Aprilie 2010 publicata in Monitorul Oficial publicat in Monitorul Oficial 430/2010 
  • Ordonanta de Urgenta 123/2005 
  • ORDA - oficiul Român pentru Drepturile de Autor 
  • OSIM - Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
În culturism am văzut că este acordată o atenție deosebită multor aspecte existente în mediul virtual, mai ales în zona fotografiilor și a filmelor. Este de înțeles această preocupare a celor care fac fotografii și le postează pe portaluri la galerii cu culturiști sau pentru a exemplifica diferite aspecte din competiții. Consider interesant modul acesta de abordare, însă per global, nu are rolul de a stimula dezvoltarea unei literaturi și a unor analize științifice asupra domeniului. Îmi amintesc că un scriitoraș când a fost contactat de unii care făceau manuale, în loc să spună mulțumesc și să le pupe mânușițele, a început să ridice pretenții dintre cele mai absurde. Bineînțeles că acei autori, cu manual ce se vindea în cel puțin 50.000 de exemplare nu l-au inclus în manual. Consecința este lesne de înțeles, căci el și așa era necunoscut, așa este chiar un neica-nimeni, pierdut în timp și spațiu. Și mie mi s-a întâmplat să discut cu un vicecampion care a avansat pentru un set de fotografii undeva la 10.000 de euro, iar discuția n-a mai continuat. După un timp m-a sunat și mi-a zis că a glumit. Cu așa ceva nu se glumește, căci ideia era să fie prezentat într-o revistă unde calculam un indicator de simetrie și un algoritm de măsurarea definirii prin scanare 3D, la care lucrasem cu un absolvent de computer science de la Universitatea din Craiova. Am inclus totul în rubrica n-a fost să fie, deși insul se oferea să facă gratis ceea ce discutasem.
Consider că este rezonabil ca la orice material făcut de alții folosit să fie făcute referiri complete. În opinia mea, un material în care se regăsesc surse nu foarte multe dar într-o proporție echilibrată este cu mult mai bun decât un material așa-zisă creație originală 100%, în care precis sunt ceva erori legate de ipoteze, modele și chiar referitoare la concluzii. O fundamentare solidă dă credibilitate oricărui demers, modest sau revoluționar pe care cititorul este suveran să-l aprecieze și să-l catalogheze ca fiind  bun sau foarte bun sau o mare mizerie.
Din punctul meu de vedere, ceea ce am scris e bun scris. Cine vrea să citească, bine, cine nu, tot bine. Cine vrea să folosească, este OK. Dacă spune care este sursa, este OK, iar dacă nu o spune este OK, pentru că în mintea mea, consider că a fost așa de bun ceea ce am scris încât este ca o baladă populară care se cântă fără să se spună cine a compus-o, că totul se pierde în negura vremurilor.
Când am văzut că unii exagerează cu protecția materialelor, mai ales dacă acestea nu au nimic original în ele, am ocolit acele portaluri, fără sa mai revin vreodată. Sunt autori de materiale despre culturiști pentru care am aprecieri speciale și sunt culturiști despre care voi scrie cu mare plăcere ori de câte ori voi avea ocazia. 
Este rezonabil un echilibru în ceea ce privește impunerea de drepturi de autor. Să nu se uite niciodată că Arnold a devenit ceea ce este prin modul în care au circulat posterele cu el. Țin minte că un alt mr. Olympya a fost extrem de zgârcit cu materialele și făcea tot posibilul să limiteze posterele de calitate. Acum că nu mai este ceea ce a fost, nu cred că mai știe lumea de el, iar cariera unui culturist continuă și după 45 de ani sub alte forme, precum guvernator de California, să zicem.




(13 noiembrie 2016)

No comments:

Post a Comment