Monday, November 14, 2016

CSIE'50 - Gigi RUXANDA, ciberneticianul autentic

A scrie despre profesorul universitar doctor Gigi RUXANDA nu este un lucru dificil, mai ales dacă scrie cineva care cunoaște foarte bine tot ceea ce a făcut el de-a lungul multor ani de când ne cunoaștem. Îl cunosc pe  Gigi RUXANDA din vremea studenției sale și am remarcat modul cu totul special în care s-a apropiat de programarea calculatoarelor. În acele vremuri se lucra numai cu cartele perforate și era preocupat să-i ruleze programele, să le aducă în formă executabilă și să le îmbunătățească. Mai târziu ne-am întâlnit în Centrul de Calcul unde el lucra și deși foarte tânăr fiind s-a remarcat prin soliditatea abordărilor în seminariile științifice, pentru că tot timpul dovedea că este documentat în chestiunile despre acre își spunea punctul de vedere.

Avea argumente solide care îi permiteau să fie combativ și să vorbească chiar cu o fermitate ce depășea tinerețea lui, când alții ar fi rămas în expectativă. Cel mai tare m-a impresionat atitudinea sa fermă din ziua acelui referendum care consfințea opțiunea noastră de a transforma tancurile în pluguri, când a coborât din birou la o cu totul altă oră decât politrucii din ASE se angajeaseră să raporteze că toată suflarea ASE-istă votase deja.
În plan profesional, am colaborat cu Gigi RUXANDA la disciplina Programe aplicative, pentru că el era autorul unui concept revoluționar concretizat prin produsul EMI, care se preda studenților ciberneticieni. Pentru a se vedea măreția acestui instrument, trebuie să reamintesc numai despre funcția de estimare a coerficienților unei funcții neliniare pentru serii de date specificate, inclusiv cu posibilitatea de a filtra subserii. Era așa de dezvoltat acel produs încât și acum dacă ar fi reluat și adaptat la cerințele de realizare actuale a interfețelor, ar fi cu mult peste produsele destinate analizei de date, dar și a produselor pentru modelarea econometrică. Nu cred că i-ar lua mult timp lui Gigi RUXANDA să facă din EMI un produs autentic de implementare pentru data science de azi.
Gigi RUXANDA a fost mai întâi programator, apoi a lucrat în cercetare și ceva mai târziu a devenit cadru didactic, membru titular  al Catedrei de Cibernetică Economică, urcând pas cu pas toate treptele carierei universitare. Am apreciat întodeauna spiritul său critic, exigența de care a dat dovadă. Imediat după ce Convenția Democrată a câștigat alegerile în 1996 optimismul său a căpătat noi dimensiuni. Îl vedeam cu un pardesiu larg, cu un fular fluturând pe hiolurile ASE-ului și tot timpul mă gândeam la un personaj de la Revoluția Franceză, Maximilien François Marie Isidore de Robespierre, cel care a dat tot Revoluției, dar care a sfârșit sub lama ghilotinei, exact cum mulți dintre adversarii lui pieriseră.
Profesorul Gigi RUXANDA, un idealist incurabil a crezut că noul regim instaurat va produce acele salturi calitative în învățământ dar mai ales în cercetare, lucruri care nu s-au întâmplat, ceea ce a făcut după scurt timp să fie dezamăgit. O mare dezamăgire i-a produs și Mugur ISĂRESCU, iar modul direct de a o  exprima nu a fost pe placul staff-ului din ASE, ceea ce s-a văzut de la mare distanță și pentru neavizați.
Ne-am întâlnit de nenumărate ori și am discutat probleme deosebite, pentru că am apreciat vizionarismul lui Gigi RUXANDA și calitatea ideilor sale, mai ales după dispariția Catedrei de Cibernetică Economică, act de voință unilaterală zic eu. Am discutat despre ce se întâmplă cu disciplinele de analiză de date și de econometrie, unde eu l-am considerat pe Gigi RUXANDA ca fiind tătic, mai ales prin lucrările tipărite de el ca singur auror și anume:
  • Ruxanda Gh., Analiza Datelor, 600 pag., ISBN 973-594-027-2, Editura Academiei de Studii Economice, Bucureşti,2001;
  • Ruxanda Gh., EMI - Limbaj pentru analiză şi prognoză, 364 pag. ISBN 973-594-028-0, Editura Academiei de Studii Economice, Bucureşti, 2001;
  • Ruxanda Gh., Limbajul EMI - Manual de utilizare, Preprint, CCE-ASE, Bucureşti, 1992 (fără ISBN)
  • Ruxanda Gh., Econometrie II, Curs Masterat DAFI, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, 100 pag., Lito ASE, Bucureşti, 2005 (fără ISBN).

După ce revista Studii și cercetări de calcul economic și cibernetică economică, varianta în limba engleză, adică Journal of ECONOMIC COMPUTATION AND ECONOMIC CYBERNETICS STUDIES AND RESEARCH, a devenit ISI, profesorul Gigi RUXANDA cu autoritatea sa de editor in chief a menținut un standard deosebit de ridicat, reușind în acest fel să ferească revista de tot felul de acțiuni care ar fi avut efecte nefavorabile asupra calității acesteia în ansamblu, ceea ce ar fi periclitat menținerea revistei în elita celor mai bune din  domeniu, lucru deosebit de dificil de realizat știută fiind importanța articolelor ISI cu factor de impact în promovarea pe funcții didactice. Am multe lucruri frumoase de scris despre profesor, dar voi încheia.
Pentru:
- cine ești, tu,
- ce ai făcut, tu,
- atitudinea ta,
- cum vorbești, tu,
- cum acționezi, tu,
- exigența ta,
- ciberneticianul adevărat,
- tot ce însemni, tu,
ADMIRAȚIE TOTALĂ, professor Gigi RUXANDA!

(14 noiembrie 2016)

No comments:

Post a Comment