Saturday, June 9, 2018

Statul paralel

S-a considerat că răul imens este Traian BĂSESCU. Era peste tot acel AMR cu numărătoarea inversă a zilelor până când acesta pleacă de la Cotroceni. N0-a trecut mult timp și a fost inventat binomul ca sursă a răului pentru tot ce se întâmplă în țară. Binomul a fost Florian COLDEA și Laura Codruța KOVESI. De un an Florian COLDEA nu mai este în funcție. Întreaga atenție este concentrată pe  Laura Codruța KOVESI și tot ce se întâmplă rău i se datorează acesteia. Ca lucrurile să fie și mai picante, a apărut un nou dușman: statul paralel. El este peste tot. El face și desface totul. Ceilalți sunt niște inocenți care sunt plini de dorința de a munci, dar statul paralel nu-i lasă. Ei ar face autostrăzi, dar statul paralel nu-i lasă. Ei ar fi cinstea întruchipată, dar statul paralel nu-i lasă. Ei ar face numai și numai bine, dar statul paralel nu-i lasă. Ei ar trece pe lângă sacul cu bani uitat în drum, fără să-l atingă, dar statul paralel nu-i lasă.
Este lecția pe care n-am învățat-o deloc, de a ne recunoaște limitele, greșelile și neputința, căci este mult mai ușor a da vina pe altcineva. Este în același timp foarte reconfortant, căci a recunoaște că am făcut o eroare este dureros, mai ales dacă tot fac greșeli. Ori așa, invoc o forță exterioară care m-a împins să fac lucruri greșite, iar eu le fac pentru că nu am încotro.
Va trebui să existe un moment To în care să luăm taurul de coarne și să recunoaștem că nu avem autostrăzi din cauză că ... Că nu se termină metroul din cauză că... Și tot așa. Trebuie mers mult mai în adâncime și să ne privim noi înșine cu trecutul nostru și vom vedea că au fost dăți când doi și cu doi nu au dat deloc patru. Ori lucrurile acestea sunt impardonabile. Statul paralel este o construcție abstractă, un rău absolut spre care concentrăm tot ceea ce noi nu suntem în stare să ducem la bun sfârșit ca proiecte concrete, datorită mediocrității fiecăruia dintre noi.
În curând va pleca Laura Codruța KOVESI, statul paralel va fi destructurat. Ceva va fi pus în loc, pentru că în noile condiții autostrăzi tot nu se vor construi, mari proiecte de infrastructură nu se vor face, sistemul sanitar va fi tot așa, educația va bate pasul pe loc, pentru că mediocritatea din noi nu-și schimbă nivelul orice-ar fi, atât timp cât scara valorilor se menține răsturnată. Numai valorile autentice vor ridica acest popor. Ele există, dar sunt sufocate de nepricepuți, ariviști și de lipsa criteriilor clare de departajare. Atât timp cât ocupă poziții importante persoane fără calificarea necesară și atât timp cât promovarea nu se face pe criterii valorice, vom orbecăi și vom căuta să identificăm construcții abstracte pe care să dăm vina că batem pasul pe loc, deși răul este în noi.


(10 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment