Wednesday, June 27, 2018

Mihai ŞORA, primul ministru al educației de după Revoluție

Mihai ŞORA, primul ministru al educației de după Revoluție, a avut un mandat scurt între 30 decembrie 1989 și 28 iunie 1990. Venirea lui Mihai ŞORA la cârma unui minister anchilozat, cu cadre didactice nepromovate, ținute pe loc, cu salarii mici și chinuiți în fel și chip. Sistemul de educație comunist avea o structură, o anumită birocrație, legi, regulamente specifice planificării centralizate și mentalități vechi contraproductive.
Către Mihai ŞORA veneau să se rezolve probleme dintre cele mai grele, căci după decembrie 1990 a venit semestrul al doilea în învățământul superior și trimestrele al II-lea și al III-lea din învățămânul preuniversitar.
În învățământul universitar nu se făcuseră promovări de peste 20 de ani, deci Mihai ŞORA era bombardat de solicitări de promovare. El le-a răspuns favorabil. Și eu am beneficiat de deciziile lui Mihai ŞORA de promovare, în contextul conform căruia universitarii erau foarte diferiți și ca valoare și ca obiective.
Lui Mihai ŞORA i se datorează implementarea laturii calitative în învățământul de toate nivelurile. El a fost acela care:
- a accelerat elimnarea acelor simboluri comuniste din învățământ,
- a impus ca învățământul să nu mai aibă celule de partide în el,
- a stabilit criterii corecte de promovare și de transferuri,
- a schimbat mentalitatea comunistă din zona educației,
- a calmat epurările pe care le vedeau unii pseudorevoluționari,
- a reașezat învățământul de toate nivelurile în linia tradițiilor.
În opinia mea, Mihai ŞORA a fost ministrul care a dat startul marilor reforme care urmau să se dezvolte în anii următori. Se lucra cu râvnă și pasiune, căci erau declanșate toate energiile care stăteau ascunse și nevalorificate. Am văzut cum politrucii au băgat capul la cutie, căci nu aveau ce mai spune tinerilor plictisiți de dogmele pe care ei le trâmbițau cu nerușinare.



(27 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment