Cineva a analizat tefeliștii ca grup de persoane care se manifestă. Mai întâi, trebuie definit termenul de tefelist. Cuvântul tefelist vine de la tinerii frumoși și liberi. Cine încearcă să analizeze cine sunt de fapt acești tineri frumoși și liberi, caută să vadă:
- grupa de vârstă,
- educația,
- loc de muncă,
- stare civilă,
- nivel de trai,
- apartenență politică,
- obiective.
Pentru a defini exact cum stau lucrurile trebuie văzut unde se reunesc acești tineri frumoși și liberi - tefeliști altfel zis. Mulți îi caută pe la mitingurile anti PSD sau printre cei care participă la alte tipuri de proteste sau manifestări.
Dacă se pornește de la o astfel de abordare nu se va ajunge la vreo concluzie corectă, după care dacă se vor lua niște măsuri, cu siguranță, acestea nu vor da niciun rezultat. În opinia mea:
- grupa de vârstă a tefeliștilor este mult prea lară pentru a vorbi de vreun grad de omogenitate,
- educația tefeliștilor este extrem de variată, acolo se găsesc oameni cu calificare mai redusă, dar și masteranzi, doctori în științe și IT-iști valoroși,
- locurile de muncă al tefeliștilor sunt extrem de diferite, de la cele care nu presupun o anumită calificare, până la cele unde calificarea se întinde pe 15 ani, iar complexitatea este ridicată.
- starea civilă a tefeliștilor se referă la tot ce se află în întreaga societate, fără nuanțări,
- nivelul de trai al tefeliștilor se referă și la cei cu dare de mână, cu casă și mașină, dar și la cei care trăiesc de pe o zi pe alta care nu au nici casă și nici mașină, deși muncesc din greu,
- apartenența politică a tefeliștilor are preponderent o liniuță în dreptul ei sau dacă au aparținut unui partid regretă opțiunea făcută și nu vor să mai audă de așa ceva,
- obiectivele tefeliștilor sunt definite destul de precis și se referă la înlocuirea clasei politice care și-a dovedit ineficiența cu oameni curați, adevărați lideri, care să aducă prosperitatea efectivă în România. Identificarea tefeliștilor cu cei care nu au BAC, nu au casă, nu au loc de muncă și care se manifestă anarhic, fiind ușor manipulați de forțe oculte, este cea mai mare eroare a analiștilor politici, cărora mie îmi place să le zic așa-zișii analiști politici. Ce care cred că tefeliștii sunt niște oameni în simbria cuiva, este o altă eroare a celor care încearcă să-i studieze. Tefeliștii sunt o masă de oameni:
- volatilă,
- numeroasă,
- mobilă,
- puternică,
- imprevizibilă,
- curajoasă,
- definită,
- unită.
Studiind corect această mulțime, cu siguranță se va vedea că întotdeauna vor exista tefeliști atât timp cât societatea are imperfecțiunile ei și nu va mulțumi niciodată pe toată lumea. Ei uneori sunt mai puțin numeroși, de regulă după un război sau după o revoluție sângeroasă. Numărul lor crește pe măsură ce trece timpul și democrația nu se maturizează, ci băltește fără rezultate notabile. Ei nu trebuie ironizați, căci însăți terminologia din care derivă conceptul de tefelist este o formă de ironie cu care așa-zișii analiști îi văd pe cei care-și exprimă nemulțumirea ca factori perturbatori ai societății, arătându-i cu deștiul lor durduliu de îmbuibați, lipsiți de respect și de aroganți. Nu trebuie plecat de la idei preconcepute, ci de la fapte concrete, căci nimeni nu iese la 10 grade în piață de amorul artei, că nimeni nu se lasă manipulat să aprindă lumina lanternei telefonului că vrea X sau Y.
(21 iunie 2018)
No comments:
Post a Comment