Sunday, May 14, 2017

CSIE'50 - Digitizarea masivă

Era digitizării corespunde vremurilor în care Ion Heliade RĂDULESCU le zicea tinerilor: 
- Scrieți, băieți, numai scrieți!
Și în Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică trebuie trecut la stocarea sistematizată a informației privind:
- folile matricole;
- situațiile școlare ale studenților;
- profesorii din departamente;
- articolele publicatre;
- cărțile tipărite;
- diplomele obținute;
- evenimentele organizate;
- arhivele personale;
- materiale olografe după scanare.
Abia după ce foarte multe dintre acestea vor fi făcute, este important să se treacă la prezentarea lor după criterii de regăsite naturale, așa încât oamenii să nu se enerveze când caută ceva și nu găsesc.
Un rol important îl are crearea bazelor de date, a bazelor de fotografii, a bazelor multimedia cu filme și cu materiale audio. Nu este însă suficient. Trebuie realizată actualizarea tuturor bazelor de date, ca proces permanent, coerent, corect și complet. Altfel, prin muncă în salturi nu se va derula o digitizare masivă de calitate. Digitizarea masivă este un proces îndelungat, costisitor și necesar, pe care fiecare trebuie să aibă grijă să o facă foarte bine din primul foc. Cei ce cred că vor completa în viitor ceea ce nu este făcut acum sau vor corecta peste ani erorile de azi, nu vor face așa ceva niciodată și non-calitatea conținutului digital se va perpetua aiurea.
Acum în  Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică se fac statele de funcțiuni ca fișiere docx, se elaborează tot felul de cursuri în format imprimabil în tipografie, se scriu subiecte de examen, se fac fișe de descriere a disciplinelor și se fac multe alte rapoarte și referat. Toate acestea trebuie stocate centralizat undeva grupate pe ani și așa se crează un conținut digital deosebit de bogat, care va sta la baza unor portaluri bine structurate, dar mai ales, bine garnisite cu informații exacte.

(14 mai 2017)

No comments:

Post a Comment