Prin 199., a apărut în Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, Secția de Economie Matematică, fără ca un cuvânt cheie al denumirii să fie inclus în denumirea facultății, care ar fi trebuit să devină Facultatea de Cibernetică, Statistică, Informatică și Matematică Economică, ceea ce ar fi fost nu numai prea lung, dar și cu multe elemente controversate în lumea matematicienilor, care nu știu dacă ar fi găsit semnificația conceptului de matematică economică. Denumirea Facultatea de Cibernetică, Statistică Informatică Economică și Economie Matematică, ar fi introdus un cuvânt cu repetiție, ceea ce ar fi dat bătaie de cap tuturor celor care ar fi vrut să fie exacți când pronunță denumirea acestei facultăți. Deci, găsesc potrivit că fondatorii secției și-au reprimat elementele de orgoliu și au rămas la denumirea din 1990 a facultății.
Trebuie să spun din start că Secția de Economie Matematică a început cu stângul, adică prost. A fost concepută ca o secție fără discipline multe de informatică, știut fiind faptul că studentul, ființă pragmatică, merge acolo unde după absolvire știe că are de mâncat o pâine albă și nu aleargă după potcoave de cai morți, așa cum este actuariatul, mai ales că despre burse de valori, finanțe, acțiuni, bănci și altele asemenea, în ASE există o facultate de sine-stătătoare, iar marele profesor Moisa ALTĂR, cel care și-a dorit să fie în cibernetică, era profesor la Catedra de Finanțe și avea un master super-tare al lui, cu laureați ai premiului Nobel în comisii de disertație.
Numai datorită lipsei consistente a disciplinelor de informatică, la repartiția pe secții, la Economie Matematică au ajuns foarte puțini dintre studenții cei mai buni ai facultății, fapt care a făcut ca respectiva secție să se subțieze și la un moment dat să dispară pur și simplu. Mi-am adus aminte de un cântec din folclor în care i se reproșează unei mândre că este greșită și exact acest lucru se potrivește acestei construcții care s-a realizat pe baze nerealiste, fără a se ține seama că fără computer nu se face nimic la bursă sau oriunde în actuariat. Am văzut în calitatea mea de membru al Consiliului Facultății îndârjirea cu care erau susținute ipotezele nerealiste, fără a lăsa loc liber informaticii care ar fi fost un adevărat magnet pentru secție. Nu avea cum să fie de succes o secție unde sudenții care optează pentru ea formau cohorta celor care nu aveau loc nici la sectia de Informatică Economică, nici la secția de Cibernetică Economică și nici la Secția de Statistică și Econometrie, mai ales că prin specificul ei, se preda multă matematică, prea multă matematică. În plus, niciun cadru didactic de specialitate nu avea conducere de doctorat într-un domeniu conex care să aibe în titulatură cuvântul matematică și să fie în școala doctorală din ASE.
29 de cuvinte referitoare la istoricul secției, se află la pagina 16, în volumul intitulat FACULTATEA DE CIBERNETICĂ, STATISTICĂ și INFORMATICĂ ECONOMICĂ la SEMICENTENAR apărut la Editura ASE în primăvara acestui an, adică exact în 04 mai 2017, când a avea loc ediția a XVI-a a Conferinței Internaționale de Informatică Economică.
Îmi aduc aminte cu groază de un dialog avut cu un corifeu care preda la acea secție și notase pe un student de anul al V-lea cu 4,96 și mi-a explicat cu o balanță cu 234512945 cifre zecimale cum nu are cum să facă din 4,96 un cinci, pentru că nivelul său de conțiință nu-i dă pace. N-am avut succes, dar nu acesta era primul sau ultimul meu insucces și m-am consolat, copiindu-i modelul.
Secția de Economie Matematică și Actuariat, rebotezată așa a mers ca mai înainte, atractivitatea fiind relativă din pricina faptului că activitatea bursieră la noi nu este fulminantă, iar șansa de a se intra pe marile burse de la Londra, Tokyo sau New York cu plasamente sau cu câștiguri era minusculă, spre zero, studenții care optau covârșitor spre informatică aveau calculele lor realiste.
Sunt sigur că dacă Secția de Economie Matematică și Actuariat ar fi fost garnisită cu multă informatică, ar fi predat acolo cei mai buni profesori din Catedra de Informatică Economică, ar fi fost pe primul loc ca interes pentru studenți sau în cel maii defavorabil caz, pe locul al II-lea. N-a fost să fie. Era o chestie de management strategic și nimic altceva.
(13 mai 2017)
No comments:
Post a Comment