Între 1967 - 1989, fără putință de tăgadă, este era Manea MĂNESCU în ale ciberneticii economice, îmtrucât el a supervizat:
- revista Studii și Cercetări de Calcul Economic și Cibernetică Economică;
- facultatea de Planificare și Cibernetică Economică;
- catedra de Cibernetică Economică;
- disciplina de Cibernetică Economică;
- colectivul de cercetare în cibernetică economică din Centrul de calcul al ASE;
- selecția și promovarea cadrelor didactice din zona ciberneticii economice;
- publicarea de materiale didactice în zona ciberneticii economice;
- Comisia de Cibernetică a Academiei RSR.
Mai pe românește spus, când cineva zicea cibernetică economică, zicea Manea MĂNESCU și nimic altceva. Circula folclorul că prin edituri toți șefii evitau să primească lucrări spre publicare ce aveau în titlu cuvântul cibernetică economică și care nu-l aveau pe Manea MĂNESCU autor sau coordonator.
Manea MĂNESCU a dat pentru învățământul superior de cibernetică economică:
- o strategie;
- un tratat;
- o disciplină;
- exigentă;
- matematizare;
- rigurozitate;
- standard;
- filtre;
- disciplină.
Școala de cibernetică îi datorează lui Manea MĂNESCU cel puțin 98,762134015432%, restul fiind contribuții ale unor discipoli ai săi, care din reflex și din respect pentru tradiții au ținut stindardul sus și după Revoluția din '89. Ceea ce trebuie remarcat este faptul că a existat o catedră de cibernetică economică, cu vechi tradiții, dar pe care Legea Boc a desființat-o cu sprijinul celor care n-au suportat niciodată că ceva merge excelent undeva aici pe Dâmbăvița, pentru că Miorița vorbește nu de râul murdăricios ce trece prin orașul lui Bucur, ci de Argeș. Invidia, deci a jucat un rol, dar și cei care nu s-au preocupat de dezvoltarea acelei catedre poartă o vină majoră, zic eu. Am o listă de personaje către care aș arăta acuzator cu degetul. Oricum Școala de cibernetică economică, merge mai departe. Trebuie ca slujitorii ei să se ridice deasupra vremilor și să scoată la aniversare de centenar un tratat care să-l bată pe cel scris de Manea MĂNESCU în 1979 și publicată la Editura Academiei RSR.
(09 mai 2017)
No comments:
Post a Comment