Sunday, January 14, 2018

Învinșii lui Arnold SCHWARZENEGGER

Marele culturist  Arnold SCHWARZENEGGER a cucerit consecutiv trofeul Mr. Olympia în anii 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, dar  și în anul 1980. El a intrat în concurs cu lemente de noutate absolută care l-au impus din prima clipă, căci plasarea pe a doua poziție la acel concurs din anul 1969 înseamnă o intrare în mare forță în zona de top a culturismului mondial. În acest articol voi analiza unele aspecte legate de cei care au fost învinși de  Arnold SCHWARZENEGGER la concursul Mr. Olympia.
În anul 1970  Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins pe Sergio OLIVA cel ce fusese Mr. Olympia între 1967 - 1969.
În anul 1971  Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins pe canadianul Roy CALLENDER.
În anul 1972  Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins din nou pe Sergio OLIVA. 
În anul 1973  Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins din nou pe Franco COLUMBU cel care fusese Mr. Olympia în 1976, sportiv care avea să revină să recucerească titlul în 1981.
În anul 1974  Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins din nou pe Lou FERRINGO.
În anul 1975  Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins din nou pe Serge NUBRET.
În anul 1980 Arnold SCHWARZENEGGER l-a învins din nou pe Cris DICKERSON,  cel care avea să devină marele învingător din 1982.
Învinșii lui Arnold SCHWARZENEGGER la concursul cel mai important din culturism și aici mă refer la Mr. Olympia erau nume de referință ale acestui sport, Sergio OLIVA și Franco COLUMBU fiind foști deținători ai titlului suprem, iar Cris DICKERSON era la porțile așteptării de a fi încununat cu trofeul, ceva mai târziu. În literatura de specialitate circulă foarte multe fotografii dar și mărturii ale unor culturiști de referință care arată că între participanții la concursul Mr. Olympia era o intensă colaborare, fiecare dintre ei antrenându-se la aceeași sală. Evoluția concursului Mr. Olympia arată că tot timpul s-a bazat pe elementul de noutate pe care îl aduce în culturism fiecare pretendent la titlu. Cine dorește să facă unele comparații, va observa că fiecare Mr. Olympia a reprezentat un salt calitativ în estetica acestui sport, unde prin culturism se înțelege proporții, armonie, definire, simetrie, atitudine, coordonare și capacitate de a evidenția performanța proprie, toate fiind diferite de la o perioadă la alta, de la un sportiv la altul. Fiecare învingător al competiției a adus elemente de noutate definitorii și pentru a vedea că am dreptate trebuie puse alăturat fotografiile tuturor celor care au câștigat Mr. Olympia, într-o aceeași poziție de concurs și se vor vedea diferențele care au marcat salturile calitative, respectivii fiind exponenții pregnanți ai acestor salturi impuse de evoluția înregistrată de culturism pentru fiecare perioadă în care practica, tehnica și știința și-au dat mâna.

(14 ianuarie 2018)

No comments:

Post a Comment