Friday, August 3, 2018

Ovidiu COZMA culturistul de mare anvergură


Ovidiu COZMA este născut în 9 octombrie 1974 în Cehu-Silvaniei județul Sălaj. Este născut în zodia balanței. Pentru culturiști acestă zodie arată detalii pe care le prezint mai jos.
Cei născuți în zodia balanței au suplețe în a se orienta și deciziile pe acre le iau, le sunt în totalitate favorabile. Au orientare spre lucrurile precise, în care cantitatea este corelată riguros cu calitatea. Le place foarte mult simetria. Ori de câte ori au o problemă de rezolvat, nativii din balanță se documentează complet și fac tot felul de comparații. Definesc tot felul de criterii de selecție și de fiecare dată ei cred că alegerea făcută este cea mai bună. Criticile nu sunt bine venite la cei din acestă zodie, deși dacă ceea ce li se spune sub forma unei sugestii și a unui sfat devin uneori chiar deviză de viață. Le place să știe că munca lor este apreciată, dar nu arată acest lucru și uneori par indiferenți, dar detestă nedreptățile de care ei sau altii au parte. Știu să-și dozeze eforturile și au capacitate foarte bună de autoanaliză.
După terminarea școlii generale, a urmat Liceul de industrializare si prelucrare a lemnului  din Cehu Silvaniei pe care l-a absolvit în anul 1993 cu diploma de bacalaureat.
Ovidiu COZMA a inceput să practice culturismul în anul 1991 pe data de 14 aprilie, la vârsta de 17 ani,  la el acasă  într-un grajd.  Apăruseră primele reviste de cullturism iar idolul său în Romania era Vasile ARDEL,  dar și filmele lui Jean-Claude Van DAMME l-au motivat foarte mult.
În anul 1994 a început pregătirile intense, respectiv în anul 1995 a concurat pentru  prima dată la fazele zonale, pregătindu-se după metodele vremii, căci  nu avea carti și reviste de specialitate sau  internet pentru documentare ca azi.  Nu avea suplimente așa cum sunt azi pe toate drumurile, iar concurența era foarte mare.  La primul concurs din 19 sportivi a luat locul 3 după ce toată  săptămâna a fost la padure cu caii la lemne fara sa țină un regim de concurs. Viața la șară avea rigorile ei deaupra oricăror alte preocupări. A fost legitimat la clubul Laminorul Zalău de catre domnul Liviu UNGUROȘAN caruia  îi aduce și acum mulțumiri că a avut încredere în tânărul de atunci Ovidiu COZMA.
Pentru culturistul Ovidiu COZMA idoli au fost Frank ZANE, Francis BENEFATO, Bob PARIS și Arnold care rămâne un mare sportiv, pe care tinerii  îl urmează ca model ideal în a face culturismul de performanță. Culturismul a suferit transformări radicale de la Dorian YATES, unde s-a pus accent pe creșterea masei musculare, a masivității, în detrimentul proporțiilor clasice, a frumosului, simetriei, echilibrului, agilității, definirii și armoniei dezvoltării corpului.
În anul 1998, tânărul Ovidiu COZMA a absolvit Școala Militară de la Târgu Ocna - Bacău cu durata de un an, primind repartiție la Penitenciarul Baia mare, unde își desfășoară activitatea din 1998 până în ziua de azi, deci are o vechime neîntreruptă de 21 de ani.
În anul 2005 a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Management în Sport cu durată de 4 ani la cursurile de zi, filială la Baia Mare a Universității Bogdan VODĂ din Cluj-Napoca.
Datele biometrice ale culturistului Ovidiu COZMA sunt:
Înălțime: 163 cm
Greutate în concurs: 69 - 70 kg
Greutate în afară de concurs: 75 -76 kg
Circumferință braț: 43 cm
Circumferință piept: 118 cm
Circumferință talie: 67 cm
Circumferință coapsă: 64 cm
Circumferință gambă: 44 cm
Circumferință gât: 42 cm
Până acum Ovidiu COZMA a obținut 18 titluri de campion național, 6 titluri de vicecampion național, trei medalii de bronz, palmaresul complet fiind următorul:
2001, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
2002, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
2003, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2004, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 3
2004, Bistrița, Cupa României, categoria 70 kg, locul 3
2005, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2005, Rm. Vâlcea, Cupa României, categoria 70 kg, locul 1
2005, Rm. Vâlcea, Cupa României, categoria open, locul 1
2006, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 2
2007, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2008, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2009, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2010, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2010, Campionatul Național de Culturism, categoria open, locul 1
2011, Bistrița, Campionatul Național de Culturism, categoria 75 kg, locul 2
2011, Cluj-Napoca, Cupa României, categoria 70 kg, locul 1
2012, Reghin, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 3
2013, Bistrița, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2013, Tg. Mureș, Cupa României, categoria 70 kg, locul 1
2014, Oradea, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 70 kg, locul 1
2014, Cluj-Napoca, Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2014, Cluj-Napoca, Campionatul Național de culturism, loc 2 perechi cu Beatrice ȘERBAN
2015, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 70 kg, locul 1
2015, Sibiu,  Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2016, Șimleul Silvaniei,  Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
2017, Tg. Mureș,  Campionatul Național de Culturism, categoria 70 kg, locul 1
Participările internaționale i-au adus următoarele rezultate:
2002, Bistrița, campionatul Balcanic de Culturism, locul 4
2004, Budapesta, campionatul European de Culturism, categoria 70 kg, semifinalist.
2017, Bistrița, campionatul Mondial de Culturism Masters, categoria open men's physique, loc 16
2018, Drobeta Turnu Severin Campionatul Balcanic de culturism, categoria open masters, loc 2
2018, Drobeta Turnu Severin Campionatul Balcanic de culturism, categoria 70 kg, loc 4.
Ovidiu COZMA este prezent fără întrerupere pe podiumurile de concurs din anul 2000, iar anul acesta în mai, a devenit la Turnu Severin, vicecampion balcanic. În această toamnă va participa la Campionatul Național de Culturism pentru Juniori și Masters de la Arad între 31 august și 1 septembrie 2018. Se pregătește intens pentru a participa la Trofeul Hercule de la Oradea, unde vin sportivi extrem de valoroși și puternici din mai multe țări. Va participa la Cupa României de la Baia Mare și la Cupa Mondială de Culturism de la Cluj-Napoca în intervalul 23-25.11.2018.
Programul de antrenament al lui Ovidiu COZMA este:
Luni: piept, triceps, deltoizi
Marti:  coapse, gambe, abdomen
Miercuri:  pauza sau cardio sau antrenament fe judo
Joi: spate, biceps, trapez
Vineri:  umeri, piept, triceps
Sâmbătă: pauză sau munca la tara la livadă
Duminică:  pauză.
Prpgramul  suferă modificări datorită serviciului în ture unde lucrază culturistul.
În anul 1997 culturistul a obținut certificatul de antrenor de culturist.
Lui Ovidiu COZMA i s-au recunoscut meritele deosebite, drept pentru care în anul 2008 i s-a acordat  titlul de maestru al sportului.
Împreună cu soția sa, culturistul Ovidiu COZMA au investit și au realizat o sală de fitness-culturism numită  Gym Ovidiu, foarte bine dotată din punct de vedere a echipamentelor, unde se antrenează mulți tineri care bat la porțile culturismului și care visează spre marea performanță. La sala proprie a culturistului COZMA,  Gym Ovidiu,  au lucrat mulți mulți sportivi, dintre aceștia au ieșit campioni:
Claudiu GIURGI campion absolut în anul 2011
Bogdan FARCAȘ  seniori campion national în anul 2011
Alexandru CIUMAN campion absolut juniori 2015 la Iași.
Vladut MOJA campion national juniori .
El dă următoarele sfaturi pentru tineri culturiști. Sa fie disciplinati, să fie constanți, să aibă  rabdare pentru că rezultatele nu vin peste noapte si să invete de la cei cu vechime  nu de la cei care au 6 luni de sală  si deja sunt best personal trainer dupa un curs care a durat 3 zile.
Culturistul Ovidiu COZMA are următorul motto: indiferent de rezultate nu renunța, luptă, crede în visurile și idealurile tale, încearcă să fii cea mai bună copie a ta de la zi la zi, fii optimist și vei reuși!
Culturistul Ovidiu COZMA este un om:
- puternic,
- constant,
- disciplinat,
- eficient,
- realist,
- curajos,
- perseverent,
- modest,
- îndrăzneț,
- respectuos,
- corect,
- exemplar.
Pentru toate aceste trăsături de caracter sunt fapte concrete care să arate exact cum stau lucrurile cu acest sportiv în munca lui de zi cu zi unde câștigă salariu și în viața cotidiană, dar și la sală ca antrenor, ca sportiv și ca manager. Nu este ușor lucru să muncești în ture, să gestionezi o sală de culturism și să te pregătești pentru a merge la cel mai înalt nivel în competiții naționale și internaționale de cuturism.
Își dorește un titlu de campion mondial de culturism la veterani, bineînțeles natural, titlu foarte dificil de obținut, știute fiind principiile și exigența și lupta sa împotriva dopingului.
El s-a întâlnit la diferite competiții cu culturiști valoroși precum Petru MOJA, Vlad PIHUREAC, Emil GIURGIU, Attila KATONA, Sebastian VĂSUȚ, Remus HEREDEU, Cristian ȘTEFAN, Daniel RACOVEANU, GUSTI, MOLDOVAN, Andrei ALEXANDRESCU, TORCEA, Claudiu GIURGI și lista continuă.
Ovidiu vrea să aducă mulțumiri pentru sfaturi si ajutor lui Monica MUREȘAN cu care s-a  antrnat  si a fost la multe competiții, precum și lui  Petri MOJA care se antreneaza la sala Gym Ovidiu și cu care are o relație  extraordinara.
Ovidiu este un sportiv cu multe preocupări. Îi plac drumetiile in aer liber  și mașinile de teren. Are două livezi frumoase de 5 respectiv 6 ani. Îi plac filmele documentare de pe National Geografic și filmele istorice.  Citește Biblia pentru a II-a oară. Acum  citește cartea Al treilea Reich volumul al II-lea de Richard J. EVANS de la editura RAO șii o grămadă de materiale legate de  culturism și nutritie, căci acum Internetul este plin de bloguri, de website-uri, iar editurile se întrec a publica lucrări pe acest domeniu, lucrări cu mare impact și care se vând bine.

O galerie cu fotografii ale culturistului Ovidiu COZMA reflectă momente importante din cariera sa.Multiplul campion Ovidiu COZMA are o activitate profesională pe care o efectuează cu pasiune și dăruire, ca militar fiind apreciat pentru munca depusă și avansat la excepțional. El este un soț și un tată model. Are o familie frumoasă. Soția sa Vaselena este instructor de culturism și fitness. Cei doi copii, Selena de 10 ani și Ovidiu-junior de 7 ani prin ceea ce fac îi aduc numai și numai bucurii. Rezultă că sportivul Ovidiu COZMA este un om împlinit din toate punctele de vedere, ceea ce-i permite ca de fiecare dată să-și canalizeze energiile pe îndeplinirea la cele mai înalte cote a obiectivelor pe care și le stabilește. Aștept de la el noi și noi rezultate speciale, așa cum ne-a obișnuit la fiecare participare la competițiile de culturism organizate de FRCF sub egida IFBB.

(02 august 2018)

(Acest material a fost postat cu acceptul campionului de culturism Ovidiu COZMA)No comments:

Post a Comment