Pentru unii,Ion Mihai PACEPA este un trădător. Eu am altă opinie.
Pentru alții, Ion Mihai PACEPA este un erou. Eu am altă opinie.
Pentru puțini, Ion Mihai PACEPA nu reprezintă nimic. Eu am altă opinie.
Pentru și mai puțini, Ion Mihai PACEPA este scriitorul. Eu am altă opinie.
Eu mă niumăr printre cei foarte puțini care știam despre cartea scrisp de Ion Mihai PACEPA, Orizonturi roșii, publicată prin 1987 și citită la Europa Liberă, post pe care îl ascultam. În acele vremuri mi se părea ceva cu totul special că un român are ideia să critice sistemul, undeva din interior, căci Ion Mihai PACEPA s-a aflat la butoanele comunismului, cunoscând anatomia acestu sistem în cele mai mici detalii.
După 1989 cartea Orizonturi roșii s-a publicat și la noi la Editura Humanitas, în traducerea lui Horia GĂNESCU și Aurel ȘTEFĂNESCU.
la vremea când am citit-o, tot timpul am avut în memorie cartea Regii blestemați a lui Maurice DRUON, apărută în 3 volume cu mult înainte de 1989. Nu am o motivație, dar eu am trăit vremurile comunismului și mă așteptam să întâlnesc în paginile cărții lui Ion Mihai PACEPA lucruri care să mă facă să citesc pe nărăsuflate paginile cărții. Este adevărat că lucrarea este document și are la bază informații din mijlocul fenomenului căci autorul a fost acolo, unde se luau deciziile și se puneau la punct marile întâmplăriș El știa multe lucruri de culise, dar cartea scrisă de Ion Mihai PACEPA nu este ceea ce eu mă așteptam. Nu este o capodoperă, deși autorul avea toate ingredientele pentru a scie marea lucrare a vieții lui. Ion Mihai PACEPA este de formație inginer și ofițer de informații. El nu are studii literare și nu am cunoștință ca în liceu să fi activat în zona literelor. Nu știu să fi scris poezii. Măcar Traian BĂSESCU a scrist și citit o poezie despre mămica lui care murise, dar biata femeie trăia. Era o chestie imaginară care l-a făcut pe TRăienel să verse la televizor câteva lacrimi prezidențiale. Ion Mihai PACEPA are materie primă, dar nu este scriitor și de aceea cartea Orizonturi roșii este doar cartea unei singure lecturi și este cartea care nu se povestește după ce a fost citită.
El este scriitor, dar mai are de trudit pe manuscris până a-l aduce la nivelul unei capodopere.
(25 august 2018)
Nu am citit cartea, pentru ca de cind au explodat pe internet atitea informatii, e foarte probabil sa fie cu mult depasita, dar e buna, ca document, ca sa intelegem de ce am trait atunci ce am trait. Probabil ca fuga lui Pacepa a insemnat inceputul caderii tzaranului dictator, ceea ce a fost bine, desi acel moment a insemnat si o mai mare constringere si opresiune pentru un popor care parea ca-l dusmaneste pe dictatorul analfabet. Va cred ca in carte nu este literatura, dar ea buna ca document, probabil. Sint foarte multe de spus, pornind de la carte despre mentalitatea noastra de romani, cine am fost, cine sintem, si de ce nu ne descurcam deloc in vremurile moderne. Mi-a placut ce clar explica istoriceste toate astea dl Boia.
ReplyDelete