Wednesday, August 29, 2018

365 împotriva României: Ion COMAN și plimbarea cu vagonul deținuților

Ion COMAN a fost de toate în regimul comunist, ocupând funcții extrem de importante pe linie militară.
Luna decembrie 1989 l-a găsit pe Ion COMAN pe poziția de secretar al comitetului central și șef al secției militare și juridice, iar la Timișoara în zilele Revoluției el a fost numit comandant unic, avându-i în subordine pe generalii GUȘĂ, STĂNCULESCU, NUȚĂ, CHIȚAC și MIHALCEA.
Îmi aduc aminte că în copilăria mea, se vorbea de ofițeri de paie. Era vorba de ofițeri făcuți bătând din palme, fără o activitate teoretică și mai ales practică de înalt nivel. După război armata comunistă s-a caracterizat prin epurări și prin ridicare în grade rapide, la normă a unor persoane care aveau simplul merit că aveau origine socială sănătoasă și era nevoie de grade militare pentru a ocupa poziții de comandă. Ceea ce se întâmpla în anii deceniului al VI-lea se repetă acum parcă tras la indigo. Eu am făcut armata și am văzut mulți ofițeri care aveau plăcerea de a se asculta vorbind. Ceea ce grupul generalilor sub comanda unică a lui Ion COMAN a făcut, s-a văzut. Zicerea lui Ion COMAN în virtutea căreia  este inadmisibil ca un militar să se teamă de propriul său comandant mai mult decât de prezumtivul dușman de pe câmpul de luptă, arată că una gândea și alta punea în practică. Dacă nu-i țâțâiau nădragii față de ce va zice tovarășul, pe câmpul de luptă timișorean în niciun caz nu era dușmanul, ci niște oameni cu brațele goale, atunci decizia de a se trage cu muniție de război, vine în contradicție cu zicerea. Deci el se temea de șef și pentru a duce la îndeplinire ordinul de înăbușire a protestelor, a făcut ceea ce un ofițer adevărat nu ar fi făcut, ori el era un ofițer de paie, ca și ceilalți de sub comanda lui, care tot ofițeri pe paie erau, unul chiar și-a gipsat gamba lui cea fină, după care arunca avioane de hârtie în sala de judecată de la Târgoviște.
Ion COMAN era nemulțumit că a fost adus la București cu un vagon neadecvat, cu care erau aduși de regulă deținuții. Mai știm noi și alți politicieni care ca deținuți, după 2010 care au arătat că în beciul domnesc sunt condiții inumane, până nu au trecut ei pe acolo. Viața este mult prea complicată și uneori mecanismele nu mai funcționează și roțile dințate se învârtesc haotic, strivindu-i pe neinițiați.





(29 august 2018)

No comments:

Post a Comment