Wednesday, November 14, 2018

Cum se distrug afacerile foarte mici...

Prin afacere foarte mică înțeleg o afacere cu vel mult 5 angajați, incluzându-l aici pe patron. Patronul face mișcări greșite în cascadă.
Prima mișcare greșită este aceea de  poziționare a patronului cum că afacerea merge de la sine, după înregistrarea primului succes.
A doua mișcare greșită este aceea în care patronul se trage de șireturi cu angajații lui, făcând pe prietenul cu ei, fără a institui reguli, proceduri și mai ales fără a impune disciplină.
A treia mișcare greșită constă în a nu supraveghea calitatea produselor și serviciilor, care în mod natural scad din cauza salariaților indisciplinați, lacomi, incorecți și dezinteresați.
A patra mișcare greșită este lipsa controlului pe care patronul ar trebui să-l exercite permanent, exigent și fără rabat.
A cincea mișcare greșită constă în faptul că patronul nu lucrează cot la cot cu salariații, lăsând impresia că el nu se pricepe și că salariații cu mare ușurință îl păcălesc, îl fură și în mint.
A șasea mișcare greșită constă în aceea că patronul nu se constituie în exemplul care trebuie obligatoriu urmat în tot ceea ce înseamnă activități specifice afacerii.
Vedem multe magazinașe, aprozare sau ateliere care pornesc în forță, dar care după un timp trag obloanele. În unele dintre ele am intrat și eu și felul în care am fost tratat m-a făcut să nu le mai calc pragul. Unii nu făceau dulăpioare de o anumită formă deși erau cu mobilă de comandă, altele aveau vânzători îngălați, altele aveau muște în galantarele cu carne, altele aveau gunoi pe jos, în altele marfa era stricată și tot așa.


(15 noiembrie 2018)

No comments:

Post a Comment