Nu știu de ce, dar în ulțimii 80 de ani, am avut impresia că s-au scris numai și numai cărți de Istorie a poporului românesc la comandă. Când se realizează o carte de istorie la comandă trebuie date răspunsuri la următoarele întrebări:
- cine a comandat?
- cine plătește?
- ce obiective are târgovețul?
- cum se subordonează autorii?
- cine a comandat?
- cine plătește?
- ce obiective are târgovețul?
- cum se subordonează autorii?
Trebuie să fim siguri că atunci când este comandată o carte de istorie, cel ce face comanda nu merge la plesneală. El studiază. Caută echipa de istorici cu profilul care corespunde scopurilor sale. În niciun caz nu va comanda o carte de istorie unui cercetător științific obiectiv, care se bazează exclusiv pe documente, atunci când în realitate el dorește o carte de istorie cu care să manipuleze vulgul. După ce a identificat profilul de care are nevoie, caută în târgul de știință pe cei care să pună în operă doleanțele sale. Îi găsește rapid că are balta pește și la poarta comenzilor așteaptă nenumărați hămesiți gata să accepte cam orice pentru:
- o bucată de pâine,
- a face meserie,
- rămâne în cultură cu ceva,
- gloria postumă.
Faptul că de 80 de ani nu mai avem cărți scrise de istorici care erau pe picioarele lor, ci cărți de istorie la comandă, o dovedesc tomurile-maculatură care au tot apărut și care sunt încărcate de atât de mare subiectivism, ca să nu spun neadevăruri, încât mă apucă nu mila, ci jalea la câte prostii au trebuit să învețe generațiile tinere, din moment ce manualele de istorie au fost doar reflectări ale unor cerințe care nu au avut nicio legătură cu adevărul istoric. Să scoți din cartea de istorie regalitatea este deja o mare porcărie pe care au exersat-o comuniștii cu brio. Să publici o carte care a falsificat istoria, așa cum a fost cartea lui Mihail ROLLER din 1952, arată nu numai gânduri ascunse, dar și un caracter parșiv. Să pui în paginile cărții de istorie alături de Ștefan cel Mare pe Andreea ESCA este semn că lumea a devenit mai mult decât liberă și că și-a depășit limitele cu mult, este chiar excentrică.
Așa cum stau lucrurile, deși există Internet, deși există toate condițiile, nu văd ca în următorii 200 de ani să apară un nene care să scrie o carte de Istorie a poporului românesc de 600 de pagini, pe care s-o citească lumea și care să nu sufere modificări vreo 50 de ani, căci în paginile ei se află marile adevăruri acceptate despre noi înșine.
(08 ianuarie 2023)
(08 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment