Nu este o zicere a secolului al XXI-lea, ci este foarte veche. Într-o altă formă se găsește în într-o carte de religie. Forma aceasta a re rădăcini undeva într-o lucrare a lui I, V. STALIN și dorea să explice cu maximă claritate că dacă ai intrat în horă trebuie să joci cum ți se cântă, altfel ieși din vârtejul dansului, căci încurci.
Deși:
- suntem în democrație,
- punem că acceptăm idei diferite,
- dovedim toleranță,
în practică acționăm după principiul cine nu e cu noi, este împotriva noastră. Lucrul se vede cu ochiul liber în partide, atunci când sunt excluși unii membri datorită vederilor lor care nu sunt în concordanță cu cele ale șefilor. Sunt curente clare în multe zone ale politicului și este clar că oamenii nu trebuie să cânte pe mai multe voci, mai ales în ceea ce privește politica externă, să zicem. În politică sunt niște principii clare și anume:
- se pune o problemă în discuție,
- se oferă soluții diferite,
- se discută soluțiile în chip și fel,
- se supun la vot soluțiile,
- se alege soluția care a întrunit majoritatea,
- se trece la implementarea soluției,
- nu se acceptă cârcoteli după adoptare,
- toată lumea pune umărul.
În realitate, peste tot există un nene care tace, nu zice nimic, dar după ce s-a adoptat soluția, are el ceva de comentat și mai ales de criticat căci dacă era adoptată soluția lui, pe care n-a avut-o și nici nu s-a discutat, lucrurile ar fi mers cu totul altfel, adică excepțional. Cine nu e cu noi, e împotriva noastră este o zicere corectă pentru cei care se află la implementarea soluție care a fost acceptată cu majoritate de voturi. Cine nu e cu noi, e împotriva noastră este o zicere periculoasă pentru democrație dacă este aplicată în faza de dezbateri a soluțiilor, când un șef a venit cu o soluție din start și nu acceptă discuții sau alte soluții, pentru că el crede că acea soluție propusă de el e perfectă și nu există loc pentru altele, el fiind un autoritar.
(08 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment