În viața mea, am cunoscut trei bărbați cu numele de Gheorghe MATEI. De aceea îi voi numi Gheorghe MATEI 1, Gheorghe MATEI 2 și Gheorghe MATEI 3.
Gheorghe MATEI 1 este elevul Gheorghe MATEI din Școala generală. Am fost colegi din clasa a întâia, până în clasa a VII-a când fiecare dintre noi am mers la licee diferite. Studenția am făcut-o amâbndi în ASE, dar la facultăți diferite și ne-am întâlnit din întâmplare fie la bibliotecă, fie pe strada Căderea Bastiliei când mergeam sau ieșeam de la cursuri.
Gheorghe MATEI 1 locuia cu casa ceva mai departe de mine, spre oraș, pe o străduță așezată în pantă, tocmai bună de derdeluș iarna de dat cu sania, care pur și simplu zbura. Nu era prea mare pericol de a ieși în fața mașinilor pe drumul principal pentru că la baza derdelușului era o lungă bucată plană a uliței și sania își domolea mult mersul.
Gheorghe MATEI 1 avea încă trei frați, mai exact ei erau patru copii, doi băieți și două fete. Toți au făcut facultate. Tatăl lor era cizmar ca și tata și lucra la Fabrica de încălțăminte Tudor VLADIMIRESCU, unde și tata a lucrat o perioadă. MATEI ăl bătrân, cu se zicea la noi în mahala a fost comunist ilegalist și zicea lumea că la o ședință de partid unde se mințea îngrozitor, ilegalistul s-a ridicat și a zis:
- Bani, bani vreau, nu minciunile voastre, că nu vorbe goale pun pe masă copiilor!
Eu îi spuneam lui Gheorghe MATEI 1, George și de multe ori venea pe la mine și ne jucam. Noi aveam o curte mare. Mai veneau și alți copii. La școală, George era un elev sârguincios, lua note bune și-și vedea de ale lui, căci noi, cei mai de departe față de școală, cu părinți care munceau din greu, nu aveam statutul colegilor noștri ai căror părinți îi invitau pe învățători și pe profesori la ospețe la ei acasă sau le făceau cadouri. Noi nu eram așa și George, Nicu și cu mine preferam să facem o omletă din ouăle pe care ar fi trebuit să le ducem la școală, ca un fel de bir, căci se făceau serbări unde se vindeau prăjituri de casă.
La Gheorghe MATEI 1 am văzut ce înseamnă să trăiești și să muncești din greu, căci el era băiatl care pentru a se afirma o făcea în condiții cu totul speciale, familia lui avea o casă formată din două camere unde acolo era și bucătărie și loc de învățătură și paturile unde dormeau șase suflete. Curtea lor era mititică rău, dar nu l-a influențat nici pe el nici pe frații lui să învețe carte și să devină oameni educați, plecați de jos, din familii modeste, unde tatăl era muncitor în fabrică și mama era casnică.
(18 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment