Întâmplarea a făcut să urmăresc pe Antena Stars o emisiune a Mirelei VAIDA de folclor și să ascult doar un crâmpei de cântec interpretat de un tinerel cu voce bună. Eu nu urmăresc emisiunile lui VAIDA că este prea multă hărmălaie în ele și moderatoarea vorbește prea mult și are impresia că tot ce spune i se potrivește, este de bun gust, dar în realitate nu este ceva pe gustul meu. ea mai și cântă și ceea ce am văzut eu la Eurovision a fost o dezamăgire, drept care nu mă apuc acum să-i semnez cecuri în alb. una sunt emisiunile cu cazuri sociale și cu totul altfel stau emisiunile de folclor autentic, nepoluat.
Cu ocazia unei emisiuni de pe TVR1 a Iulianei TUDOR am reușit să-l identific pe cântăreț. Este vorba de Gabriel DUMITRU, un tânăr de 32 de ani și de 188 cm înălțime, înălțime care-l face să iasă rapid în evidență în compania altor soliști, mai ales că el ete un tip foarte bine proporționat, în raport cu unii soliști care-și etalează fălcuțele, burticelele și țoalele absolut inadecvate pe care ei cred că ar reprezenta straie autentice ale țăranului român din diferite zone ale țării.
Intrând pe youtube.com am găsit și ascultat cântece interpretate de Gabriel DUMITRU, precum Dragoste, m-ai mințit iar, Ascultă-mă inimioară, Când e toamnă, mi-e drag mie, Prima dragoste a mea, Am de ce să fiu iubit, Omule, nu te gândi, De astăzi plecăm de mână, Mândra din ziua de azi, Tinerețe cu păcate, Mama, Dragoste, inima mea, Noaptea stau, privesc la stele, Dorul mândrei de n-ar fi, Pup-o, strânge-o pe mândra, Astăzi cânt cu lăutarii, Trăia odată-ntr-o căsuță, Copilul meu, Îs băiatul lui DUMITRU, Tinerețe cu păcate, dar și multe altele.
Gabriel DUMITRU este un cântăreț cu dicție, având rostirea cuvintelor clară. El cântă cu orchestră de muzică populară cu structură clasică, fără a utiliza clape. Sunt și situații în care apar și clape, pentru că oferă mai multă mobilitate și este cu mult mai ușor de a încropi acompaniament, ceea ce arată o scădere a nivelului de exigență, dar ce este mult uneori strică.
Versurile din cântecele lui Gabriel DUMITRU sunt îngrijit scrise. Mi-ar fi plăcut mai mult să culeagă cântece cu mult mai multe figuri de stil, așa cum sunt multe dintre versurile din cântecele mai vechi din tezaurul folcloric. Rimele din versurile cântecele lui Gabriel DUMITRU sunt comune, dar sunt bune, respectă metrica și ritmul, ajutând foarte mult linia melodică. Cântecele interpretate de Gabriel DUMITRU sunt repezi, așa cum le place olteanului la nuntă sau la chef. El a cântat cu orchestre importante din care Rapsozii Moldovei, Trupa ART, Orchestra Filarmonicii Sibiu, Lăutarii din Chișinău, dar și altele. În spectacole, Gabriel DUMITRU are intervenții de hop, hop, hei, hei, ho, fo, ș-a-șa, sus mânuțele, gălăgie, unu, doi, wau, foarte bine măi, arde-o bă, crezând că antrenează publicul. Ceea ce este important este reprezentat de faptul că Gabriel DUMITRU este o prezență scenică fără artificii pe care le au unii interpreți de a gesticula sau de a se bâțâi aiurea. Îl ajută foarte mult statura și economia de gesturi este bine venită la artist.
De la un clip la altul, Gabriel DUMITRU are un costum sobru cu cămașă albă cu guler mare, uneori cu broderie cu fir tot alb, pantaloni negri și vestă neagră, brâul său este cu linii discrete, fără a face disonanță cu restul costumului, ceea ce arată că artistul ține la tradiție. El vine și cu opinci stilizate în spectacole. Uneori apar și cusături colorate la vestă, ceea ce nu-mi prea place. Să luăm câteva rime în analiză gândi-bogății, omule-zilele, sănătate-toate, avere-rele, minte-vinde, bine-tine, viață-dulceață, tinerel- nițel, avere- plăcere, copii-știi, bani- dușmani, cuminte-aminte, iubit-cinstit, caldă-vadă, credință-voință, arătos-jos, învățat-palat, buzunar-altar, iubit-cinstit, care îmi dau senzația de folclor clocit în apartament, nu cules, ceea ce este soluție facilă. El a și recunoscut că scrie cântece la o emisiune de la PRO Tv. Cred că dacă Gabriel DUMITRU va merge să culeagă folclor autentic sau dacă va merge să asculte din înregistrările foarte vechi ale rapsozilor de odinioară la Institutul de Etnografie și Folclor, va avea un spor de calitate. El are toate datele de a fi un mare cântăreț, dar depinde de el cum va evolua. Acum trebuie să umble la calitate, să selecteze.
În clipurile de pe youtube.com mă așteptam la mai multă imaginație legată de decor, de mișcare și de povestea pe care o sugerează.
Am văzut că artistul Gabriel DUMITRU a acordat un interviu la 1 februarie 2016 când avea 25 de ani. În online există și alte elemente legate de viața lui, dar aș fi vrut să aflu mult mai multe detalii despre munca lui de a culege folclor, de a selecta texte, de a cizela, de a interpreta, căci elementele senzaționale sau de scandal nu mă interesează și nici peste ani nu se va mai discuta despre ele, ci vor rămâne cântecele pe acre le interpretează artistul.
Mă bucur că Gabriel DUMITRU este piteștean de-al meu și comparând evoluția de la Festivalul Nicolae SULAC din 2011, până în zilele noastre, se vede că el are o traiectorie remarcabilă
(10 ianuarie 2023)
(10 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment