Există profilul de nivel maxim, care presupune calități și performanțe speciale, specific pentru 5% din populație. Există profilul de nivel ridicat, specific pentru 20% din populație. Există profilul celor buni, care se potrivește la 50% dintre noi. Există profilul asociat mediocrilor care se potrivește la 20% dintre noi și există profilul ciurucurilor, pentru restul de 5% dintre noi și aici mă refer la cei care sunt bețivi, cartofori, hoți, borfași, violenți, adică cei pe care societatea îi respinge pentru trecutul lor.
Când elaborăm profilul unor indivizi din această categorie pornim din start de la carențele pe care respectivii le posedă și de care noi trebuie să ținem seama.
Dacă vrem să angajăm un faianțar și acceptăm pe unui care:
- nu e punctual,
- nu prea stăpânește meseria,
- mai trage la măsea,
- este irascibil,
- este delăsător,
vom avea grijă să fie inclus într-o echipă unde există capacitatea de a remedia rapid, fără efort, minusurile pe care respectivul le generează. Totul este ca noi să facem o evaluare realistă a respectivului și să știm de unde pornim, pentru a nu ne trezi în situația că punem în cârca lui exact activități pe care el nu este în stare să le realizeze. Ne vom modifica atitudinea pe măsură ce ne vom convinge că evaluarea noastră a fost mult prea strictă în raport cu comportamentul real al respectivului.
Profilul definit pentru scursuri, trebuie să ne ghideze spre direcția că trebuie să existe loc sub soare pentru toată lumea și noi trebuie să acceptă viața așa cum este ea, cu minusurile ei, să folosim totul în favoarea noastră, chiar și atunci când aparent credem că lupta este pierdută.
Este deosebit de important de a furniza proceduri simple și mai ales, de a defini un astfel de context, care să-l scoată pe ocupantul postului din acea zonă de așa-zis confort, care-l mână spre sticla de băutură, spre sala de jocuri, spre anturajul unde el nu știe să pună frână și se lasă dus în direcția greșită.
(09 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment