Mie mi-a plăcut fizica, dar nu fizica așa cum o turuiau unii profesori de fizică, profesori care vorbeau despre lucruri pe care nu le înțeleseseră, ci fizica predată de profesorul meu din clasa a X-a, Eugen BOIA sau fizica așa cum era prezentată în cele trei volume ale lui Richard FEYNMAN, publicate și tipărite și la noi în România.
Profesorul Eugen BOIA:
- avea metodă,
- explica logic fenomenele,
- era foarte clar și concis,
- făcea experiențe,
- rezolva probleme la clasă,
- știa carte.
Profesorul Eugen BOIA:
- avea metodă,
- explica logic fenomenele,
- era foarte clar și concis,
- făcea experiențe,
- rezolva probleme la clasă,
- știa carte.
El s-a bucurat când Mariana PĂTRU și Gheorghță PIETRICICĂ, fostele lui eleve au dat admitere și au terminat Facultatea de Fizică de la Universitatea București.
Îmi plăcea că băieților li se adresa cu apelativul mânzule, spus cu mare blândețe și cu delicatețe, ceea ce pentru noi era mare lucru, mai ales că un profesor de talia lui Eugen BOIA căuta să găsească o formă de comunicare bună din toate punctele de vedere cu niște tineri în uniformă de elevi, care căutau să înțeleagă cum merg lucrurile pe acest pământ și să găsească răspunsuri la întrebări pe care nu le găseam niciunde căci internet nu exista, rețele sociale nu existau, iar presa comunistă avea dogmele ei stupide.
La viața mea, am dat de mulți profesori de fizică:
- tocilari,
- superficiali,
- necunoscători,
- amărâți.
Doar Eugen BOIA a fost profesorul de fizică pentru care am avut respect. În facultate am avut profesori care au predat mecanica și electronica și mi se părea că aveau darul să continue lucrarea începută cu ani în urmă de profesorul Eugen BOIA. Soția mea a ținut legătura cu Eugen BOIA mulți ani și când mai mergeam la Pitești căutam să-l întâlnim. Era același om pe care-l știam din liceu, căci avea sufletul tânăr și știa să trăiască clipa, ca orice om realizat profesional la cel mai înalt nivel. El nu a putut veni la nunta noastră, adică la nunta colegei lui fiziciană și ea, dar ne-a transmis un set de 12 lingurițe din inox, pe care le am și în ziua de azi și de câte ori mestec în ceai sau mănânc o prăjitură cu ele mă gândesc la profesorul meu de fizică din liceu Eugen BOIA, care mi se adresa cu mânzule, când mă chema la tablă.
(16 ianuarie 2023)
(16 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment