Când eram elev nu mi-a plăcut deloc disciplina numită Istoria, pentru că am întâlnit prea mulți profesori care țineau la memorarea anilor de domnie ai regilor și prinților, iar mie așa ceva nu mi-a plăcut, pentru că am agreat tot timpul să judec, nu să memorez.
Când eram elev în clasa a IX-a la Liceul Alexandru ODOBESCU din Pitești, am avut norocul să-l am profesor de istorie pe Mircea ADAMEȘTEANU, un om dăruit de Dumnezeu pentru această disciplină, cu acele calități excepționale care-i făcea pe elevi să-i soarbă vorbele, căci știa să interpreteze acele lecții. El nu preda, ci te învăluia în povestea colorată a evenimentelor, încât aveai senzația că totul se petrece în fața ta și ești martor al luptelor cruciaților cu cai îmbrăcați în zale, cu spade imense și cu armuri greoaie.
Mi-a fost profesor de istorie Mircea ADAMEȘTEANU doar în clasa a IX-a și s-a revenit la vechile obiceiuri de a mi se cere tot felul de ani și de zile, care m-au îndepărtat de a învăța istoria.
Profesorul Mircea ADAMEȘTEANU avea talent de povestitor. El îmbina rigoare științei numită Istoria cu calitatea de povestitor și reușea să ne stârnească imaginația și să vedem dincolo de textele aride din manual. Erau puținele ore pe care le așteptam cu interes. Au fost situații în care eu citisem romane de capă și spadă care se refereau la perioadele redate și în manuale. Profesorul Mircea ADAMEȘTEANU nu prelua descrierile din acele romane de ficțiune, ci el erau om care studiase tratate de istorie și citise documente în original, lucru care se vedea de departe. Cultura sa vastă îi permitea să îmbrace evenimentele în cuvinte care să-i permită în dinamică derularea evenimentelor, cu detalii semnificative, care nu erau în manuale, dar pe care cronicile de demult le consemnau, iar profesorul Mircea ADAMEȘTEANU le reda, fără să se depărteze deloc de la adevărul istoric.
Îmi aduc aminte cum profesorul Mircea ADAMEȘTEANU arăta că nu știu care poet se documentase serios înainte de a scrie versurile pe care el le recita, pentru a descrie cutare bătălie din manualul de istorie și ne dădea detaliile care veneau să arate suprapunerile dintre relatările din documente din acele vremuri și cceea ce era dat în versuri, folosind diferite imagini de stil specifice artei versului.
(15 ianuarie 2023)
(15 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment