Cu Ion Gh. ROȘCA m-am cunoscut din studenție. Eu eram în anul al III-lea și el era student în primul an. Era un tip subțirel, cu un raglan alb și cu o pălărie cu bor mare. Purta mustață și ochelari. Prin căminul de la Agronomie ne vedeam destul de des, ne salutam. Am reușit să-l cunosc mai bine pe tânărul Ion Gh. ROȘCA când a devenit asistent universitar în Catedra de Cibernetică Economică, membru al colectivului de informatică și l-am cunoscut și mai bine când s-a constituit grupul format din Valer ROȘCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN și Ion Gh. ROȘCA pentru a lucra la elaborarea cursului de ASSIRIS, care se preda studenților de la Secția de Informatică Economică de la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică, în vremurile când facultatea avea o durată a studiilor de 5 ani.
Știam că el a fost șeful promoției 1972 a Secției de Informatică Economică. Știam că este respectat în catedră, că a intrat pe ușa din față cum se spune, adică strict după medie, căci profesorul Manea MĂNESCU nu admitea rabat de la criteriile de calitate pe care le impusese de la început în ceea ce privește aducerea tinerilor în catedră.
Am văzut la Ion Gh. ROȘCA o serie de calități și m-am considerat privilegiat că am posibilitatea să lucrez într-o echipă în care el și Valer și Gelu mă determinau ca și eu să lupt să mă ridic la nivelul așteptărilor lor. Ion Gh. ROȘCA era un tânăr căruia nu-i scăpa niciun detaliu, pentru acre orice cuvânt introdus într-un text avea greutatea lui și el vroia ca tot ce oferă pentru a fi inclus în carte să fie la nivelul perfecțiunii. Îmi aduc aminte cum citea textele noastre și dacă sesiza asperități intervenea și în final totul căpăta strălucirea cristalului în bătaia razelor de soare.
Anii au trecut, Ion Gh. ROȘCA a avut o ascensiune politică de excepție fiind unul dintre cei mai tineri șefi politici din mediul universitar al Bucureștiului. A venit și Revoluția din Decembrie 1989 și toate forțele societății s-au descătușat. Tot ce era strâmb s-a destrămat. Așa s-a produs corecția care a generat constituirea Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din anul 1990, cu trei secții din care Secția de informatică Economică la definirea căreia un rol esențial l-au avut Valer ROȘCA, Rodica MIHALCA, Florin PILAT și Ion Gh. ROȘCA, a fost croită după modelul celor mai bune departamente de informatică din cele mai mari universități din Statele Unite.
Când în vara anului 1990 un grup de inițiativă a hotărât să se desprindă de Catedra de Cibernetică Economică pentru a se termina asuprirea noastră și formarea Catedrei de Informatică Economică, alegerea lui Ion Gh. ROȘCA ca șef al noii catedre s-a făcut cu unanimitate de voturi, căci toți recunoșteam calitățile lui de organizator și de om de echipă.
Ca șef al catedrei, Ion Gh. ROȘCA a demarat proceduri stricte de creștere a exigenței de desfășurare a procesului didactic, de atragere a celor mai valoroși absolvenți ai facultății pentru a deveni cadre didactice. El a fost acela care a impus scoaterea de posturi la concurs pentru a pune de acord nivelul de pregătire al colegilor, cu pozițiile lor în statul de funcțiuni. Așa au promovat pe poziții de conferențiari și de profesori mulți dintre colegii mei de catedră. Toată lumea a apreciat faptul că în comparație cu mulți alți șefi acre se promovau mai întâi ei, Ion Gh. ROȘCA a promovat pe colegii lui, după care s-a produs promovarea sa, ca un fapt absolut necesar, datorat rezultatelor științifice și didactice pe care le-a înregistrat.
Ion Gh. ROȘCA a avut inițiativa înființării Asociației Profesionale INFOREC.
Ion Gh. ROȘCA a avut inițiativa organizării Conferinței Internaționale de Informatică Economică.
Ion Gh. ROȘCA a avut inițiativa tipăririi revistei Informatica Economică.
Ion Gh. ROȘCA a avut inițiativa participării la competițiile de obținere a finanțării de proiecte.
Ion Gh. ROȘCA a avut inițiativa dezvoltării cercetării științifice a colegilor din catedră.
După ce încheierea mandatelor de șef de catedră, Ion Gh. ROȘCA a devenit director la departamentului de cercetare al ASE, apoi prorector cu activitatea de cercetare, iar în intervalul 2004 - 2012 a fost rector al ASE, demonstrând că dezvoltarea în bine, depinde numai de echipa care participă la actul decizional.
Numele profesorului Ion Gh. ROȘCA este legat de multe realizări, dar eu voi scrie aici despre fresca de la Sala de Lectură nr. 1 a Bibliotecii ASE, realizată de marele pictor Sabin BĂLAȘA, al cărui albastru mă duce către frescele de la Mănăstirea Voroneț.
Profesorul Ion Gh. ROȘCA a avut o vorbă bună pentru toată lumea și faptul că ușa cabinetului său de la rectorat a rămas tot timpul deschisă pentru toată lumea, spune multe despre omul Ion Gh. ROȘCA.
(14 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment