Doctorul Dragoș VAIDA mi-a fost profesor mai mulți ani pe când eram student. El era conferențiar la facultatea de Matematică de la Universitate. În vremurile de demult, profesorul Manea MĂNESCU, cel care înființase Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică, prin poziția pe acre o avea în statul român, a definit criterii calitative cu totul speciale și profesorii noștri erau numai personalități recunoscute din lumea științifică românească. Deși era foarte tânăr, doctorul Dragoș VAIDA era un nume și poziția sa remarcabilă l-a impus în garnitura selectă a profesorilor care predau studenților secției de Mecanizare și Automatizare a calcului Economic. El a predat cursul de Matematică, cursul de Programarea calculatoarelor și cursul de Analiză numerică. Ca să mă laud și eu cu ceva, în carnetul meu de note se află la disciplinele predate de profesorul Dragoș VAIDA, note de zece.
Profesorul Dragoș VAIDA a fost conducătorul lucrării mele de stat, ceea ce acum se numește lucrare de licență. Lucrarea mea s-a numit Rutine compilative și rutine interpretative. Doctorul Dragoș VAIDA era și director adjunct științific al Centrului de Calcul al ASE și avea un cabinet la etajul al IV-lea din clădirea unde este acum Departamentul de Informatică și Cibernetică Economică. Am rugat-o pe secretară să-l întrebe pe profesor când mă are timp să mă primească. Secretara mi-a transmis o zi și o oră când să mă prezint la cabinet.
M-a impresionat că doctorul Dragoș VAIDA la intrarea mea pe ușă s-a sculat de la birou, a venit către mine, mi-a întins mâna, l-am salutat și m-a invitat să iau loc. Discuția a fost extraordinar de călduroasă și mi-a explicat cum stau lucrurile, care sunt așteptările sale, cum trebuie să lucrez. Am fost impresionat de faptul că doctorul Dragoș VAIDA a scos intr-un sertar un manuscris pe care mi l-a întins și mi-a zis să-l păstrez cu grijă că urmează să-l depună la editură peste câteva luni. I-am mulțumit. Mi-a stabilit o următoare întâlnire. Eu am pregătit cu grijă acea întâlnire și pe celelalte care i-au urmat. Discutam cu colegii mei despre cum decurgeau colaborarea lor cu conducătorii științifici ali lucrărilor de stat. Eram un privilegiat căci doctorul Dragoș VAIDA a lucrat cu mine în cu totul alt fel și progresele mele au fost exact cum mi-am dorit să fie, dar munceam din greu să țin pasul cu exigența conducătorului meu științific. Eram singurul căruia conducătorul științific îi încredințase un manuscris. În textul meu am făcut referire la paginile manuscrisului și cred că acest lucru l-a bucurat pe doctorul Dragoș VAIDA. Lucrarea mea de diplomă a fost apreciată de comisie cu nota 10(zece) ceea ce m-a bucurat foarte mult și mi-a întărit credința că dacă muncesc mult și nu fac rabat de la calitate, probabilitatea de a da rateuri este foarte mică și de aceea m-am încăpățânat să muncesc din greu și să fac și eu cu cei cu care am colaborat exact ceea ce doctorul Dragoș VAIDA a făcut cu mine, căci numai așa se obțin rezultate valoroase.
Și în cazul doctorului Dragoș VAIDA, sunt sigur că a fost mâna destinului să-l întâlnesc, să aleg acea lucrare de stat și să lucrez, căci am avut ce învăța de la acest om cu totul remarcabil, pe care ori de câte ori îl întâlneam și-l salutam își ridica pălăria, răspunzând salutului meu, ceea ce am considerat că este o mare cinste pe care acest om deosebit mi-o face mie, fostului său student.
În anul 2000, la una dintre edițiile Conferinței Internaționale de Informatică Economică, asociația INFOREC a Catedrei de Informatică Economică i-a acordat profesorului Dragoș VAIDA diploma și medalia Grigore MOISIL pentru contribuțiile sale excepționale în dezvoltarea învățământului de informatică economică din România. Prezentarea activității profesorului Dragoș VAIDA se află în revista Informatica Economic, vol 17, nr. 1, 2000, pag. 5 -6.
În anul 2020, matematicienii Cristian CALUDE, Afrodita IORGULESCU, Marian GHEORGHE și Gheorghe PĂUN au coordonat editarea volumului de 282 pagini, intitulat Dragoș VAIDA - un profesor participant la istorie, care a apărut la Editura TIPARG de la Pitești, carte cu ISBN: 978-606-030-081-6. Au scris articole Tudor BĂLĂNESCU, Cristian CALUDE, Alexandru CĂRĂUȘU, Virgil CĂZĂNESCU, Rodica CETERCHI, Dan FARCAȘ, Ioana MOISIL, Marian NENCESCU, Afrodita IORGULESCU, Radu NICOLESCU, Sergiu RUDEANU, Mircea SULARIA, Ion VĂDUVA, Marin VLADA, Constanța VAIDA HALIȚĂ, Maria VAIDA, Matei VAIDA.
(11 ianuarie 2023)
No comments:
Post a Comment