Wednesday, January 18, 2023

1.000 de oameni care m-au impresionat: Marian CRISTESCU

Marian CRISTESCU este absolvent al facultății de Planificare și Cibernetică Economică de patru ani, promoția 1985. Eu i-am coodonat lucrarea de absolvire a facultății, echivalentul de azi al diplomei de licență. Era o lucrare care trata fiabilitatea software, un subiect extrem de modern la acea vreme. Pentru a se documenta, am colaborat cu bunul meu prieten, cercetătorul științific de la ICI, Alexandru BALOG.
Am fost impresionat de Marian CRISTESCU pentru tenacitatea și profunzimea muncii lui de documentare, de măsurare a comportamentului unor produse software și de dorința de a construi modele de fiabilitate software, pornind de la ceea ce era descris în revistele IEEE Transactions on Software Engineering, dar și în alte reviste de la ICI, pe care el le consulta cu multă seriozitate. Marian CRISTESCU a reușit să realizeze o lucrare de absolvire extrem de interesantă și în discuțiile cu Alexandru BALOG dar și cu alți cercetători de la ICI, rezulta că Marian CRISTESCU este un om cu reale calități pentru cercetare.
Au trecut anii și am aflat că Marian CRISTESCU s-a mutat din Slatina către Sibiu și că lucra la Centrul Teritorial de Calcul de acolo. După 1989, Marian CRISTESCU s-a îndreptat spre mediul academic și ne-am reîntânit în momentul în care el și-a dorit să derulăm împreună un stagiu doctoral. Mi-am adus aminte de vremurile când el a lucrat la tema aceea de fiabilitate software și mi-am zis că are toate coordonatele să facă un doctorat strălucit, la 41 de ani.
Am început în anul 1997 un stagiu doctoral, care a durat până în 2003, când a susținut cu succes teza de 225 pagini intitulată Evaluarea fiabilității sistemelor de programe. Pe toată durata am văzut stăruința lui Marian CRISTESCU de a face cercetare științifică serioasă, urmărind cu multă atenție problematica elaborării de modele de evaluare a fiabilității diferitelor clase de structuri de sisteme de programe. La fiecare întâlnire de lucru pe acre o aveam, Marian CRISTESCU venea cu lucruri noi pe care le discutam și căuta să arate că a validat cu seturi de date reprezentative modelele pe care le construise.
Anii au trecut și am avut deosebita plăcere să-l reîntâlnesc pe Marian CRISTESCU pe poziția de profesor universitar, care susținuse teza de abilitare și care desfășurase o activitate didactică și de cercetare care i-a permis să participe la concursul de ocupare a unui post de profesor universitar la Universitatea Lucian BLAGA și să și ocupe respectivul post de pe statul de funcțiuni al catedrei unde lucrează. 
Am avut ocazia să-l întâlnesc la el la Sibiu pe Marian CRISTESCU în toamna anului 2019 după ce făcusem o excursie prin mai multe țări din UE și eram foarte încântat că văzusem un spectacol cu opera RIGOLETTO la Scala din Milano cu celebrul bariton Leo NUCCI în rolul titular, iar eu m-am lăudat despre această mare realizare a mea lui Marian CRISTESCU. Ori de câte ori este ziua mea de naștere sau de Sf. Ion, primesc telefon de felicitare de la Marian CRISTESCU, fostul meu student, fostul meu doctorand, acum om matur, cu realizări profesionale remarcabile și sunt mândru că am contribuit și eu cu puțin, dar am contribuit la dezvoltarea acestui om cu totul special prin ceea ce face.




(18 ianuarie 2023)

No comments:

Post a Comment