Wednesday, January 18, 2023

1.000 de oameni care m-au impresionat: Romulus ARHIRE

Pe Romulus ARHIRE l-am cunoscut ca student din ședințele la care participau și studenții și profesorii. El avea un costum de blugi și când lua cuvântul de pe poziția de șef de an al studenților, ridica probleme tranșant, fără vreo ezitare, căci era un student foarte bun, avea note mari și o poziție de invidiat printre colegii lui.
După terminarea facultății Romulus ARHIRE a lucrat la un centru de calcul al industriei bumbacului și acolo am avut ocazia să-l reîntâlnesc pe când coordonam o echipă de studenți care făceau practică în producție acolo. Așa am început să discutăm și așa am început să elaborăm materiale de strictă specialitate. Așa au apărut primele noastre materiale:
Ion IVAN Romulus ARHIRE, Valentin GRIGORE,  Utilizarea monitoarelor in construirea sistemelor de programe, Buletin de Informatică, MIU centrul de calcul coordonator, nr. 8, 1981, pg. 20-30
Ion IVAN, Romulus ARHIRE, Valentin GRIGORE,  Modele de realizare ale programelor monitoare, Buletin de Informatică, MIU centrul de calcul coordonator, nr. 11, 1982, pg. 20-30
Au urmat apoi alte materiale publicate în locuri speciale precum:
Ion Ivan, Romulus Arhire, Marian Măceşaru, Programs Complexity: Comparative Analysis, Hierarchy, Classification, Sigplan Notices, vol. 22, no. 4, 1987, pp. 94-102
Ion IVAN, Romulus ARHIRE, System of Indicators for Estimating the Software Performances, Cybernetics and Systems Research, North-Holland Publishing Company, 1982, pp. 765-771.
Ion IVAN, Marian MĂCEȘANU, Romulus ARHIRE, Clase de complexitate pentru produse program, Buletinul român de informatică, nr. 1, 1985, pg. 63-68.
Ion IVAN, Romulus ARHIRE, Informatică Economică: Evaluarea performanţei programelor COBOL, Litografia ASE, Bucureşti, 1984
Ion IVAN, Romulus ARHIRE, Alexandru . BALOG, Modele ale estimării costurilor pentru produse-program,  Cibernetica în slujba dezvoltării economico-sociale a ţării, Editura Academiei, Bucureşti, 1983, pg. 122-126
Noi am lucrat intens și în clipa în care am hotărât să derulăm un stagiu doctoral, amândoi, eu pe poziția de conducător și Romulus ARHIRE pe poziția de doctorand, ne cunoșteam foarte bine, știam ce avem de făcut, astfel încât să vorbim de un stagiu doctoral adevărat, caracterizat printr-o muncă de cercetare științifică reală.
Modul în care am colaborat a fost perfect, căci și eu și Romulus știam ce este aceea cercetare științifică, aveam obiectivele complet definite, aveam instrumentele, trebuia doar să muncim.
În anul 2000, Romulus ARHIRE a finalizat elaborarea tezei de doctorat intitulată Evaluarea complexității sistemelor de programe, de 145 de pagini și a susținut-o cu succes în fața comisiei, care i-a acordat titlul științific de doctor în economie.
Remarcă: atunci când a demarat ciclul doctoral, Romulus ARHIRE avea o bogată activitate de cercetare științifică și de diseminare pe probleme de studiere a complexității software și munca lui în stagiul doctoral a fost orientată spre adâncirea problematicii, către lucrurile de finețe.
La susținere, după ce președintele comisiei a citit procesul verbal și Romulus ARHIRE a fost felicitat, el ne-a cerut permisiunea să se dea posibilitatea unui mare tenor de la Opera Română, prieten de-al lui să interpreteze canțoneta O sole mio. A fost un moment fabulos.

(18 ianuarie 2023)

No comments:

Post a Comment