În vremea comunismului circula poezioara:
Cine muncește cinstit,
Ori e prost, ori e tâmpit.
Cine muncește cinstit,
Ori e prost, ori e tâmpit.
Așa cum era structurată societatea, în care oamenii erau considerați egali și cum toată lumea era obligată să muncească și lipsea elementul concurențial și munca era privită nuanțat, căci ori că munceai, ori că nu munceai, un salariu trebuia să ai la sfârșit de lună. Se zicea: dacă nu poți, te ajutăm; dacă nu vrei, te obligăm. Această atitudine spunea multe căci obligativitatea de a munci a schimbat foarte mult optica oamenilor, din moment ce vorba doi cu sapa, cinci cu mapa, era o realitate de netăgăduit.
Acum există săraci și bogați. Se vorbește de bugetari de lux. Nu intru în discuții pe această problemă.
Există acum persoane aflate în șomaj. Există pentru aceștia un ajutor de șomaj și posibilitatea de a fi recalificați.
Există oameni care din motive diferite nu muncesc și primesc ajutor social. Este extrem de dificil de a aborda acest aspect și cu atât mai mult, de a trage concluzii, dar un lucru este sigur: ajutorul social este foarte mic. Este adevărat că salariul minim nu este foarte mult diferit de ajutorul social, căci salariul minim nu este dublul ajutorului social. În opinia mea, se va vorbi de stimularea efectivă a muncii atunci și numai atunci când salariul minim va fi de 5 ori mai mai mare decât ajutorul social. Societatea mai are mult de lucrat pentru a stimula calificarea personalului și ieșirea la lumină a muncii prin salarii corelate cu efortul depus și cu complexitatea muncii.
Există foarte multe forme de a munci.
Nu înseamnă că numai profesorul de la catedră care ține cursuri, este cel care muncește.
Nu înseamnă că zidarul care construiește o casă, este cel care muncește.
Nu înseamnă că mecanicul care schimbă uleiul la un autoturism, este cel care muncește.
Muncește și instructorul personal al copilului care este învățat să înoate.
Muncește și cel care spală geamurile unui bloc cu 20 de etaje.
Muncește și cel care împarte pliante ale unui supermarket la cutiile poștale din bloc.
Muncește și cel care face un sondaj prin telefon.
Muncește și femeia care vine să facă curățenie la cucoanele din buricul târgului.
Ideea că românii sunt leneși este idee falsă, proastă, nerealistă și jignitoare, căci cele 5 milioane de români plecați peste graniță sunt dovada vie că românii sunt calificați, pricepuți, muncesc bine, căci niciun patron din străinătate nu ar ține la el la companie oamenii care să-i încurce și care să nu contribuie direct și nemijlocit la prosperitatea afacerii lui, iar românii îndeplinesc toate condițiile.
Ceea ce trebuie să remarcăm este diferența foarte consistentă între persoanele care lucrează la stat, cele care lucrează în mediul privat și cele care lucrează pe cont propriu. Cei ce lucrează pe cont propriu sunt muncitorii cu ziua sau meseriașii foarte bine calificați cu experiență, care execută lucrări fără contracte de muncă și care nu plătesc taxe și impozite la stat, ceea ce duce la prețuri convenabile pentru beneficiari. Toată lumea este mulțumită. Trebuie acceptat că prin intermediul TVA la produsele pe care ei le achiziționează și munca lor este taxată, mai târziu și mai puțin, dar este taxată totuși.
(07 mai 2023)
No comments:
Post a Comment