Nu am explicație de ce lumea detestă instrucțiunea GO TO din limbajele de programare, când cine știe limbaje de asamblare, știe că ea nu are cum să fie evitată, dar e folosită mascat. Pentru cunoscători, implementarea structurilor fundamentale din programare, chiar dacă nu se vede, instrucțiunea de salt necondiționat apare la greu atunci când se generează modulele obiect. În ziua de azi, nu mai deranjează deloc apariția mascată a instrucțiunilor de salt necondiționat. Important este că programele nu mai sunt încâlcite așa cum erau programele FORTRAN în care instrucțiunea GO TO apărea ostentativ cu nenumăratele ei forme, care enervau pe toți cei care încercau să depaneze programe de câteva sute de linii sursă, unde programatorii nu introduseseră comentarii și depanatorii doar bâjbâiau.
Mi s-a părut o mare gogomănie simularea structurilor fundamentale într-un limbaj FORTRAN vetust, de dinainte de FORTRAN77, dar după ce au apărut limbajele PASCAL, C, C++, JAVA, deja eliminarea instrucțiunii GO TO era efectivă și gândirea programatorilor a devenit mult mai cursivă. Lor nu le apare saltul necondiționat, deși sărăcuțul de el este prezent pretutindeni.
Cine vrea să se gândească la referirea unei funcții, această referire înseamnă un salt necondiționat spre locul unde sunt instrucțiunile executabile al funcției. revenirea cu RETURN în programul apelator este și ea realizată tot cu un salt necondiționat. Este ca la scamatori, te fură din ochi, nu vezi, dar te bucuri și basta.
Regele GO TO a murit! Trăiască regele GO TO!
(30 mai 2023)
(30 mai 2023)
No comments:
Post a Comment