Programarea structurată a apărut ca nuca-n perete în implementările acelui limbaj FORTRAN IV, cu puzderia de instrucțiuni GO TO care simulau implementările structurilor repetitive sau a celor alternative. Mie îmi plăcea limbajul ALGOL, numai că nu prea avea implementări cât de cât decente și de aceea structurile fundamentale nu aveau în limbajele uzuale implementări adecvate.
Când a apărut limbajul PASCAL cu compilatorul lui performant BORLAND, am simțit că programarea structurată își intră în pâine, cum se spune.
Programarea structurată a făcut lumină în programare, căci a început era programelor curate, lipsite de încâlceala pe care o aducea dezordinea folosirii instrucțiunilor de salt necondiționat. Acum, programatorii aveau posibilitatea să scrie programe exact așa cum gândește omul, folosind:
- structuri liniare,
- structuri alternative,
- structuri alternative multiple,
- structuri repetitive condiționate anterior,
- structuri repetitive condiționate posterior.
Un program structurat se citește ușor și se înțelege ușor, căci el redă gândirea umană, un pic mai schematizată, dar pe înțelesul tuturor. Acum, privind în urmă, mă și întreb cum mama naibii, oamenii au fost așa de tăntălăi încât să programeze cu GO TO ca disperații, făcându-și viața un calvar, când de fapt ar fi trebuit să facă treaba ca lumea de la început, adică să facă programare structurată. Așa cum nu s-a trecut direct de la roți dințate la cipuri, ci s-au folosit tuburi și tranzistori, tot așa a fost nevoie ca prin chinurile facerii să se treacă prin utilizarea instrucțiunii GO TO.
(30 mai 2023)
(30 mai 2023)
No comments:
Post a Comment