Saturday, May 27, 2023

Cum se construiește o aplicație care face programări eficiente

Dacă facem rezervări onlșine pe colo și pe colo, avem nu revelația că se respectă orele la care am făcut rezervarea, ci în cele mai multe dintre cazuri, constatăm că rezervarea noastră nu are nicio valoare, ba mai mult, primim tot felul de e-mailuri în care se modifică totul, ca și cum noi suntem niște bușteni la dispoziția prestatorilor de servicii, erijați în dictatori.
Totul provine de la propagarea stilului de lucru haotic de până acum, căci prestatorii de servicii nu au înțeles că ei sunt la dispoziția publicului și nu invers. Așa cum comunismul a fost batjocorit de români, așa cum privatizarea a fost caricaturizată de români, se încearcă și cred că se va reuși ca și digitalizarea să fie pângărită de români. Ghinionul nostru a fost că pandemia a trecut prea repede, căci dacă mai stătea un pic, birocrații, acești mici dictatori ai societății, de frică să nu aibă contact cu masele, ar fi acceptat digitalizarea ca singura lor șansă de perpetuare a speciei birocrato-funcționărești.
Pentru a corecta aceste comportamente aberante, trebuie procedat astfel:
- se iau tipurile diferite de servicii care se prestează,
- se fac niște serii de date cu duratele necesare pentru fiecare tip de serviciu,
- se calculează o medie,
- se fac niște teste de reprezentativitate,
- se decide care este o valoare rotunjită.
Acea valoare rotunjită va fi folosită astfel încât să se facă programările.
Să zicem că există la un service auto schimbarea de anvelope, reparații electrice și reparații de mecanică. Se fac 3 serii de date de câte 102 de durate, se elimină duratele minime și maxime și rămân 100 de termeni, se calculează medii aritmetice să zicem 38 minute la înlocuiri anvelope, prin rotunjire devin 40 minute, 73 minute la partea mecanică, prin rotunjire devin 75 și 50 de minute la partea electrică, rămân 50 minute că era deja rotunjit. Despre testele statistice nu discut aici.
Programarea la schimb de anvelope va fi 8,00 următorul la 8,40, următorul la 9,20 și tot așa. Pentru celelalte se procedează la fel. dacă este vorba de masa de prânz, se fac calcule și se ține seama de ea. Să zicem că la anvelope ar fi intervalul 11,30 - 12,10. Următorul care va fi programat va fi 13,10 căci muncitorul are o oră pentru masa de prânz. E simplu, chiar foarte simplu.
Interfața aplicației se adaptează să fie prietenoasă.
La început trebuie să fie tipurile de servicii. Clientul alege un tip de serviciu. Apoi apare posibilitatea de a face programare și acolo se ține seama de calculele acelea de medii. Lucrurile devin interesante dacă un client vrea două sau chiar trei tipuri de servicii. Se face o programare operativă a derulării serviciilor ca să se asigure continuitate. Există pentru astfel de probleme algoritmi de ordonanțare deja cunoscuți și implementați pe la fabricile cu derulare de n operații de prelucrare pe m mașini.
Ideea de bază este aceea ca beneficiarul de servicii să fie mulțumit și prestatorii de servicii să coboare de pe soclul pe care singuri s-au așezat și să accepte ideea că fără beneficiari mulțumiți ei sunt doar simpli muritori de foame, în condițiile concurenței acerbe din economia de piață reală.


(27 mai 2023)

No comments:

Post a Comment