Când eram student, la disciplina de Socialism științific mi s-a spus că România a trecut de la capitalism la socialism în 1947. Că Mongolia a trecut direct de la feudalism la socialism în 1921.
Acum se vorbește de digitalizare. Mi-au venit în minte întâmplări de la Universitatea din Limerick unde atunci când am cerut un număr al unei reviste, mi s-a cerut cota și un cod. Le-am dat bibliotecarei. Aceasta a tastat la un dispozitiv acel cod. S-au auzit zgomotele unui mecanism și am fost instruit cum să folosesc un aparat pentru a răsfoi revista care era foto-copiată pe celuloid, așa cum se făceau diapozitivele pe vremuri cu aparatul de fotografiat. Am reușit în acest fel să citesc articolul de care aveam nevoie uitându-mă ca la microscop unde microfilmele deveneau operaționale. Deci, atunci la acea bibliotecă erau micro-filmate cărțile și revistele și existau aparate care făceau accesibile acele micro-filme, iar cititorul dispunea exact de ceea ce avea nevoie. Să zicem că acela era capitalismul din bibliotecă.
La noi, au existat cărțile, au existat bibliotecarele și din depozitele de cărți se aduceau cărțile sau revistele, iar eu ca un cititor ce mă aflam, răsfoiam cartea sau revista, exact așa cum se făcea și cu 100 de ani înainte, ceea ce zic eu era feudalismul în biblioteca din România. Nu scriu aici nimic despre micro-fișele existente în stocurile de dosare ale securității comuniste, căci pentru scopuri anume justificate, era posibilă dotarea cu echipamente de micro-filmare și de regăsire a informației, ceea ce nu era cazul la biblioteci.
Acum a venit digitalizarea, care este aceeași și pentru biblioteca din Limerick sau de oriunde existau echipamente de micro-filmare și echipamente de accesare și citire a micro-filmelor, dar și pentru biblioteca unde cititorul are acces la carte sau la revistă, dacă vrea să citească ceva. Și cel din capitalismul caracterizat prin echipamente care preiau micro-filme, dar și cel din feudalismul citirii nemijlocite a cărții în format tipărit, trebuie să treacă la transpunerea cărților și revistelor sub formă de conținut digital. este o muncă foarte grea, dar nu se va întâmpla asemeni lichidării feudalismului mongol, ci feudalismul din bibliotecile românești va dăinui încă foarte mulți ani, căci digitalizarea este o treabă grea și costisitoare, iar cei care sunt puși s-o facă trebuie mai întâi ei să fie convinși că merită și după aceea să treacă la fapte.
(25 mai 2023)
No comments:
Post a Comment