Monday, January 16, 2023

1.000 de oameni care m-au impresionat: Eugenia MINASIAN

Am scris undeva despre profesoara mea de matematică Lucreția TROCAN. În liceu am avut o profesoară de matematică absolut specială și aici o numesc pe Eugenia MINASIAN. Ea era soția profesorului de matematică Eduard MINASIAN de la Liceul Nicolae BĂLCESCU, cel mai bun liceu din Pitești.
De la Eugenia MINASIAN am învățat trigonometrie, mai precis, am învățat cum pornind de la triunghiul dreptunghic, cu desenul în față sunt în stare să ajung la tot felul de formule, unele mai speciale decât altele. Profesoara Eugenia MINASIAN avea o vorbă caldă, calitatea de a explica pe îndelete cum stă treaba și nu lăsa lucrurile suspendate. Sunt sigur că vorbea la clasă numai despre lucrurile pe care le știa foarte bine și pe care le pătrunsese în cele mai mici detalii.
Eugenia MINASIAN avea culegeri de probleme de matematică.
Eugenia MINASIAN ne-a inspirat dorința de a ne abona la revista Gazeta matematică.
Eugenia MINASIAN ne-a stimulat să mergem la olimpiada de matematică.
Eugenia MINASIAN ne-a pregătit benevol pentru olimpiade.
Eugenia MINASIAN a făcut dovada corectitudinii totale în evaluarea noastră.
Eugenia MINASIAN știa să spună o vorbă bună celui care venea cu o soluție corectă la un exercițiu.
La un moment dat, a povestit la o oră de matematică ceva despre o vizită de-a sa în Statele Unite la New York și relata cum un cetățean a fost înjunghiat lângă ea și lângă soțul ei și cum lumea trecea nepăsătoare pe lângă victimă. Am căpătat o spaimă legată de ceea ce se întâmplă în New York. În anul 2000 când am aterizat pe aeroportul JFK și am ajuns cu taxiul cu preț fix la hotel, deja îmi făceam probleme cum va fi pe străzile marei metropole. Chiar am ieși noaptea pe stradă și surpriza mea a fost imensă, căci orașul era mai sigur decât Bucureștiul anului 2000, noaptea, desigur.
De la profesoara mea de matematică Eugenia MINASIAN am aflat că soluția oricărei probleme este în problema însăși, lucru extraordinar, mai ales pentru mice ca programator de calculator. Eu am învățat cum:
- se citește o problemă,
- se stabilesc cerințele problemei,
- ce trebuie să știu înainte de a mă apuca să rezolv,
- folosesc formule,
- sunt calculele ce trebuie făcute,
- definesc structura rezultatelor,
- obțin rezultatele,
- verific dacă ceea ce am făcut este bine,
- dau dovadă de reținere ca să nu mă compromit.
Îmi aduc aminte că în vremurile de demult, când aveam undeva la 33 sau 34 de ani, am reușit cu trigonometria învățată la 17 ani să închei un acoperiș la o casă, după ce niște dulgheri se zbuciumaseră mult timp. Eu aveam un calculator cu funcții trigonometrice și dulgherii îmi dăduseră doar niște înălțimi de cătriori, niște unghiuri unde se închidea acoperișul. Am construit un model, am folosit formulele trigonometrice pe care le știam de la doamna Eugenia MINASIAN și am reușit. Se dovedea încă o dată că matematica nu minte dacă știi s-o folosești cum trebuie.



(16 ianuarie 2023)

No comments:

Post a Comment