De alaltăieri, lumea îl are și pe cel mai tânăr criminal în serie, în persoana unui elev de 13 ani din Belgrad, care în data de 03 mai 2023 a intrat în școala unde învăța și l-a împușcat pe portar și a împușcat mortal 8 elevi, iar la spital se află cu plăgi împușcate alți elevi și profesoara lor de istorie.
Așa cum este cunoscut, după război mulți viteji s-arată. Așa și acum. Au apărut tot felul de indivizi care vorbesc și vorbesc și vorbesc, făcând pe deștepții. Ei știu totul despre cauzele care au dus la această tragedie inimaginabilă. Ei știu cine se face vinovat de ceea ce s-a întâmplat. Ei știu ce trebuie făcut ca astfel de crime odioase să nu se mai producă.
Realitatea este cu totul alta. Societatea în care trăim este o societate bolnavă, care nu a ținut ritmul cu dezvoltarea tehnologiilor din zona informaticii. Școala este anacronică la ora actuală și profesorii vor să facă educație unei tipologii de elev care nu mai există în școală de cel puțin 15 ani. Eu când mergeam la școală acum peste 65 de ani mergeam acolo că aveam ce învăța. Nu exista televizor. Nu exista radio. Nu exista decât un ziar pe care îl aducea tata de la muncă din când în când. Era însă biblioteca școlii cu cărți. Erau profesorii la care mă uitam ca la niște sfinți pentru că ei erau sursa mea vie de informare. Erau și manualele, dar apelam la ele destul de rar, căci ceea ce învățam la clasă era suficient. În opinia mea, acum 65 de ani, școala era în concordanță cu aspirațiile societății și cu exigențele mele.
Acum, în anul 2023 există telefon mobil, există tablete, există Internet, există conținut digital, există nenumărate canale de televiziune. Școala a rămas în urmă. Profesorii sunt și ei rămași în urmă. A mai cere acum rezumate, a mai impuse ca elevul să memoreze, este ceva absolut anacronic. Elevii vin la școală acum ca să piardă timpul. Școala nu le oferă nimic din ceea ce ei au nevoie. Elevii din ziua de azi au nevoie de modele, dar nu de modelele de pe vremea mea sau de modelele pe acre le oferă profesorii lor învechiți care le vin la clasă. Niciun elev nu vrea model pe profesoara care zice pepsiglas în loc de plexiglas.
Eu consider că înainte de a vorbi de cel mai tânăr criminal în serie, trebuie așa-zișii analiști să se aplece asupra adevăratelor cauze care generează discrepanța între ceea ce este școala și aspirațiile elevilor. Soluțiile ridicole cu sala de reflecție, cu existența psihologilor, cu exmatricularea, cu pedepsirea, nu vor duce la nimic bun. Altundeva trebuie să se lucreze, pentru a ridica școala la nivelul erei informaționale și a-l face pe profesor compatibil cu tipologia elevului din anul 2023, care are nevoie de cu totul altceva, care are alte idealuri. Acum nu elevul trebuie să se alinieze la exigențele școlii, ci școala trebuie să facă saltul uriaș pentru a veni în fața elevului, oferindu-i exact ceea ce el are nevoie, căci a-l pune pe elev să facă teme stupide de vacanță, să memoreze rezumate și să rezolve zilnic 30 de ecuații de gradul al II-lea în care doar coeficienții diferă, nu fac altceva decât să adâncească prăpastia dintre elevi și școală și rezultatele deja se văd, iar noi ne întrebăm despre violența din școli despre criminalul cel mai tânăr din lume, analizând efectele, fără a umbla la cauze. Acum este târziu, dar nu este prea târziu.
(05 mai 2023)
(05 mai 2023)
No comments:
Post a Comment