Wednesday, December 7, 2022

Vasile PETROVICI - o carte document

Istoricii de artă Vasile PETROVICI și Iulian GHIȚĂ au realizat o carte document în care au inclus un capitol privind viața pictorului Ion POPESCU NEGRENI în captivitatea trăită în timpul celui de al II-lea Război Mondial în Rusia sovietică. Pictorul era militar, mai precis în iunie 1944, el având gradul de căpitan. În captivitate, Ion POPESCU NEGRENI a avut posibilitatea să deseneze și să țină un jurnal. În cartea referită prin:
Iulian GHIȚĂ, Vasile PETROVICI - Ion POPESCU NEGRENI, Desene permise, desene din captivitate, Editura PIM, Iași, 2017, 168 pag, ISBN: 978-606-13-3631-9
sunt incluse fragmente semnificative din acest jurnal.
Evoluția lui Ion POPESCU NEGRENI în lagăr este favorabilă exercitării talentului său artistic și în anul 1946 el devine responsabil al atelierului de ceramică și pictură. În 1948, după patru ani de prizonierat, Ion POPESCU NEGRENI revine în țară. La revenirea în țară artistul Ion POPESCU NEGRENI a adus și o parte din lucrările sale realizate în lagăr. 
A fost o muncă uriașă a autorilor acestei cărți-album de a strânge laolaltă operele realizate de pictorul Ion POPESCU NEGRENI în captivitate, căci multe dintre ele sunt risipite colo și colo, iar sistemul de înregistrare a lor este incomplet, ceea ce a făcut ca identificarea și reproducerea să fie operațiuni extrem de dificile. Cartea, la începutul ei,  are o prezentare de opt pagini în limba română și în limba engleză scrisă de Vasile PETROVICI și la sfârșitul cărții se află trei pagini scrise de Iulian GHIȚĂ, nepotul artistului, în care acesta o scurtă prezentare bilingvă a lui Ion POPESCU NEGRENI, legată de studii, de carieră și de preocupările sale  pedagogice.  Cartea este realizată în condiții grafice excepționale și are 168 pagini. A fost realizată într-un tiraj de 100 exemplare. De la pagina 16 la pagina 160 se află desene realizate de Ion POPESCU NEGRENI, iar Vasile PETROVICI s-a aplecat cu mare atenție asupra fiecărui desen, indicând titlul desenului, dimensiuni, locul unde se află semnătura artistului și care sunt adnotările făcute de artist, privind locul unde a fost executat desenul, anul în care a fost realizat, dar și locul, adică atelierul de ceramică, din captivitate sau altă adnotare.
La sfârșitul cărții se află reproduceri ale unor fotografii care îl reprezintă pe pictorul Ion POPESCU NEGRENI ca profesor de desen la Brăila sau împreună cu prietenii. Acest demers este deosebit de important pentru iubitorii de artă pentru că evidențiază o fațetă necunoscută a pictorului Ion POPESCU
NEGRENI și care vine să întregească fresca marii conflagrații mondiale, folosind desenul realizat de un artist de mare talent. Mai mult, trebuie luate în considerație vitregiile acelor vremuri, căci între 1944 - 1948 lumea traversa o perioadă extrem de dificilă și salvarea desenelor reprezintă un miracol. Una este să pictezi sau să desenezi în propriul atelier și cu totul altfel stau lucrurile să desenezi de pe poziția de prizonier la ruși, când viața oricărui prizonier atârna de un fir de ață.
Talentul lui Ion POPESCU NEGRENI a învins, iar tenacitatea sa de a păstra ceea ce a desenat și păstrarea desenelor pe tot drumul spre țară, a reprezentat un act de curaj deosebit, ceea ce face ca aceste desene să fie și mai valoroase.
Vasile PETROVICI a avut ideea de a realiza această carte. De la idee până la transpunerea în practică este drum lung și istoricul de artă Vasile PETROVICI a știut să traverseze toate etapele, căci el este și informatician, iar pentru a realiza un produs software trebuie parcurse o serie de etape ale ciclului de dezvoltare software, în care analiza pentru definirea problemei este o etapă esențială, etapă traversată cu brio de Vasile PETROVICI. El a lucrat sistematic, a definit un șablon de descriere a desenelor și a reușit să identifice desenele, să obțină permisiunea de a le reproduce, ca în final să ofere o imagine completă a muncii derulate de pictorul Ion POPESCU NEGRENI în cei patru ani de captivitate.




(07 decembrie 2022)

No comments:

Post a Comment