Saturday, December 24, 2022

Vasile PETROVICI: De vorbă cu Mihai SÂRBULESCU

Vasile PETROVICI m-a obișnuit cu scrisul său bine documentat, cu stilul său care este foarte apropiat de cel al programatorilor de calculator, căci el, ca absolvent de Cibernetică are o gândire bine structurată, riguroasă, pentru că știe că programele pe care le scrie sunt validate de calculator. Față de oricare altă meserie, în programare, verdictul dacă programul e bun sau nu, îl dă calculatorul.
Am în față cartea de 192 de pagini intitulată De vorbă cu Mihai SÂRBULESCU, publicată în anul 2013 la Editura Bizantină din  București, unde regăsesc gândirea analitică a lui Vasile PETROVICI care a dezvoltat o abordare gradată, înecând cu întrebările legate de familie, de școală, de serviciu, de călătoiile întreprinse de pictorul Mihai SÂRBULESCU și continuând cu întrebările legate de personalitățile pe care le-a cunoscut pictorul. Așa cum este firesc, PETROVICI i-a adresat întrebări pictorului Mihai SÂRBULESCU legate de opera acestuia, de colecționari de activitatea sa publicistică.
Este extrem de important că în carte se află reproduceri ale unor lucrări realizate de pictorul Mihai SÂRBULESCU, care se află în colecția familiei PETROVICI, ceea ce i-a dat libertate autorului cărții să selecteze exact ceea ce el a considerat definitoriu pentru personalitatea artistului.
Mai întâi trebuie să scriu aici despre faptul că răspunsurile lui Mihai SÂRBULESCU sunt concise, clare și includ detalii semnificative care clarifică toate aspectele legate de viața și opera sa. Pentru a se obține astfel de răspunsuri, Vasile PETROVICI a pus întrebări bine țintite. Trebuie să ai arta de a întreba pentru a primi răspunsurile detaliate, exact cele care se referă la conținutul întrebării, ceea ce nu este puțin lucru.
Dacă în capitolul intitulat Muzică întrebările sunt scurte și răspunsurile pictorului sunt ample, în capitolul Cărți de autor, către final, nu mai este vorba de întrebări, ci de schimburi de opinii între pictorul Mihai SÂRBULESCU și colecționarul de artă Vasile PETROVICI, de această dată și autor de carte. Este justificată această abordare, pentru că lucrarea este intitulată  De vorbă cu Mihai SÂRBULESCU și nu Interviu cu Mihai SÂRBULESCU. 
Mi-a plăcut căldura cu care artistul vorbește de spre personalitățile pe care le-a cunoscut și aici amintesc pe Ioan ALEXANDRU, Părintele Cleopa, Părintele Galeriu, Horia BERNEA.
Mie mi-a plăcut definiția capodoperei dată de Mihai SÂRBULESCU, care răspunde la întrebarea:
- Ce e o capodoperă?
cu cuvintele geniale de la pagina 70:
- Ceva care te amuțește.
Am urmărit reproducerile din volumul despre care am scris aici câteva cuvinte și spun cu tărie că pictorul Mihai SÂRBULESCU este un mare artist, care face din culoare mijlocul său de a se exprima și din temele abordate, credința sa în frumosul care ne înconjoară, chiar și în vremurile aspre și clocotinde.



(23 decembrie 2022)

No comments:

Post a Comment