Tuesday, December 27, 2022

Jocurile pe calculator

Nu m-a mirat deloc când am aflat că industria jocurilor pe calculator a depășit la b=nivel de încasări industria pornografică.
De când au apărut calculatoarele și de când informația prelucrată pe calculator a fost viziualizată pe un ecran, au apărut și jocurile pe calculator. Mai întâi s-a pus problema ca pe calculator să se joace jocurile pe care noi le știam.
S-au jucat table pe calculator.
S-a jucat poker pe calculator.
S-a jucat șah pe calculator.
Cu timpul, au apărut jocuri mult mai elaborate pe calculator. Grafica computerizată s-a dezvoltat atât de mult încât a permis creșterea complexității acestor jocuri.
Dacă la început au avut succes jocurile pe calculator cu un singur participant, s-a trecut la jocuri pe calculator în care un jucător este cel care folosește calculatorul, iar partenerul său este un jucător virtual, ceea ce înseamnă că de fapt un om joacă un joc cu calculatorul.
Lucrurile au evoluat și mai mult, căci sunt jocuri care presupun utilizarea de console și jucătorul uman fie că interacționează cu computerul, fie interacționează cu alți jucători reali aflați în legătură online. Se organizează adevărate competiții și există la un moment dat și un campion.
Unii vorbesc de riscul înstrăinării tinerilor prin statul în fața calculatorului pentru a juca jocuri. Știu cu sin=guranță că jocurile sunt făcute pentru a aduce bani celor care le-au dezvoltat, dar și celor care definesc contextul utilizării lor, căci nimic în industria jocurilor pe calculator nu este gratis, iar copiii, adolescenții și maturii împătimiți, scot banii pentru a-și satisface dorințele de a accesa resursele unui joc pe calculator de ultimă oră.
Acum trebuie spus că jocurile pe calculator au căpătat un nivel de complexitate foarte ridicat, iar integrarea realității virtuale și a inteligenței artificiale, au ridicat spectaculozitatea lor la cote nebănuite acum 5 ani, să zicem. este interesant că jocurile moderne au capacitatea de auto-adaptare, în sensul că o iau mai încet la început cu cei neinițiați, pentru a-i avea de partea lor prin satisfacția pe care le-o crează atunci când câștigă puncte, ca mai apoi, treptat-treptat, dificultatea să crească. Pentru jucător este prea târziu, căci el a prins gustul și este deja prizonierul acelor jocuri.
Dezvoltatorii de jocuri au preluat eroi din filme, au preluat reguli din automobilism, din sporturi, de la folosirea armelor de foc, iar abilitățile pe care le dezvoltă sunt strict legate de apăsarea unor butoane sau taste, ceea ce nu dă niciunui jucător dreptul să se considere mare trăgător cu arcul sau mare campion la decatlon, din moment ce eroii jocului său sunt dirijați doar prin apăsări de taste sau butoane.



(27 decembrie 2022)

No comments:

Post a Comment