Friday, December 30, 2022

A extrapola, a estima, a prognoza... (III)

Autoritatea Națională de Meteorologie - ANM ne amețește cu prognozele sale stupide. Există și un institut de prognoză care și el are ziceri care ne lasă perplecși. Și la FMI se fac prognoze privind. creșterea economică, dar și prin UE există un organism care ne pleznește peste ochi cu prognozele sale. Toți, asemeni ghicitorilor în cafea sau a femeilor care ghicesc în ghioc, în palmă, în bobi sau în tarot, spun ce va fi în viitor, dar nu are nimeni curajul să ia acele preziceri și să le compare cu realitate, pentru a vedea cât de mincinoase sunt prognozele sau să fiu mai elegant, cât de nesigure sunt ele.
A prognoza înseamnă a ghici viitorul, folosind așa-zise metode științifice, care tot un fel de alchimie se numesc, din moment ce nicio metodă de prognoză nu se demonstrează, ci este luată ca un dat și punct.
Să zicem că știm să construim tot felul de modele de prognoză.
Să zicem că avem suficiente date pentru a estima coeficienții modelelor de prognoză.
Să zicem că dorim să avem modelul de prognoză cel mai mișto.
Este nevoie să parcurgem etapele unui ciclu de realizare a modelelor de prognoză, din care etapa de rafinare și etapa de validare sunt cele mai importante, care nu exclud să ducă la concluzia că ceea ce am făcut a fost degeaba, dacă modelele pe care le-am construit sunt niște gunoaie.
Realitatea este cu totul alta. oamenii:
- cunosc câteva modele,
- știu să facă estimări cu o singură metodă,
- nu aplică teste care să dovedească ceva despre model,
- folosesc modelul orbește.
Mă apucă și râsul când îi văd pe unii care fac tot felul de prognoze sinistre. Unul prognozează că până în anul 2050 populația României va ajunge la 10 milioane de suflete. Un nene, așa-zis cercetător științific făcea niște prognoze legate de numărul contaminaților cu COVID de-l iubeau televiziunile plătite să-i îngrozească și să-i înfricoșeze pe oameni, pentru a fi mai ușor de dus de nas. Numai cei onești când fac prognoze spun ce ipoteze au luat în considerare, care au fost metodele de prognoză, care sunt limitele și nu uită să spună că rezultatul este doar o imagine a ceea ce s-ar întâmpla dacă și dacă și dacă, iar realitatea va fi foarte diferită, deci trebuie să fim rezervați. Prognozarea e un fel de alchimie, un fel de vrăjitorie, făcută cu mijloace pe care noi le credem științifice, doar pentru că folosesc statistica matematică și altele asemenea, dar care dacă nu se fac precizările necesare, tot șarlatanie se cheamă.


(30 decembrie 2022)

No comments:

Post a Comment