Friday, December 30, 2022

A extrapola, a estima, a prognoza... (II)

Dacă la școală nu se mai învață multe, nimeni nu are vreo scuză că nu intră pe Internet să caute articole care se ocupă cu termeni și care explică și exemplifică foarte frumos orice termen ne-ar interesa. Dar e mai ușor să ne comportăm ca intervievații lui GAIȚĂ de odinioară, care se dădeau intelectuali fini, dar în realitate erau niște mari ignoranți, deși după haine, îi credeai altfel.

Lumea crede că o estimare este ceva în care trebuie musai să avem încredere. Când vorbim despre estimare, vorbim de metode de estimare. Ceea ce se estimează este rezultatul unor calcule. Este de fapt vorba de niște convenții. 

Presupunem serii de date suficient de lungi, pentru a nu cădea în capcana aberațiilor conform căreia dacă tu ai mâncat doi pui și eu niciunul, în medie noi am mâncat câte un pui căci media = ( 2 + 0)/2 = 1. Dacă avem serii de date suficient de lungi și dacă stăpânim metode de estimare, vom construi modele de estimare și folosind metodele, estimăm coeficienții modelelor. Pentru aceleași serii de date, în funcție de cât de șmecheri suntem, de câte metode de estimare cunoaștem, de câți fraieri cască gura la ceea ce spunem, evident, vom estima o puzderie de coeficienți de nici noi nu mai știm pe ce lume suntem.

Cea mai folosită metodă de estimare este metoda celor mai mici pătrate, cu care se estimează coeficienții modelelor liniare. Pentru detalii, luați orice carte de statistică și veți găsi la capitolul legat de modele de regresie liniară toate explicațiile și exemplificări. Ceea ce este important se leagă de faptul că aceste metode de estimare, oricare ar fi ele, sunt doar convenții care dau niște date calculate și noi suntem acei indivizi care trebuie să le interpretăm și mai ales să tragem semnale de alarmă asupra limitelor pe care le au metodele de estimare, ipotezele privind construirea modelelor de regresie și mai ales, ignoranței noastre care chiar ne împinge de la spate să credem că am apucat pe Dumnezeu de picior, în loc să fim ceva mai reținuți și să spunem că ceea ce am obținut este doar ceva care reflectă cât de puțin documentați suntem și cât de grăbiți în a obține ceva, un fel de praf de aruncat în ochii neinițiaților...


(30 decembrie 2022)

No comments:

Post a Comment