După ce a avut loc cutremurul din Turcia și Syria, s-au găsit și niște așa-ziși specialiști dâmbovițeni care au elaborat un așa-zis studiu despre ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc și la noi un cutremur de 7,4 pe scara RICHTER. Au ajuns ei la concluzia că în București ar fi 42.000 de morți și 300.000 de răniți și s-ar prăbuși 10.000 de case.
Acum foarte mulți ani, adică undeva în primele luni ale anului 1971, un coleg de la biroul unde lucram di sala 2303 se zbuciuma să calculeze cât îl costă pe el, cu calculele lui cele inginerești, să înlocuiască o spiță de la o umbrelă. Eu am făcut repede un calcul și i-am zis într-o secundă și un pic despre cost că nu ar trebui să fie mai mic de 9 lei și nici mai mare de 12 lei. După vreo 5 ore de calcule, cutot felul de formule, colegului meu de birou, i-a dat 11 lei și 60 de bani, iar când a mers la Piata Buzești, l-a costat 10 lei reparația efectivă. Am dar acest exemplu, pentru a arăta că în viață totul este relativ, iar estimările sunt așa de groaznice încât este cel mai corect să ne reprimăm să le strigăm în piață, la gară și la moară.
Unii, care habar nu au pe ce lume se află, ca să facă pe interesanții, se apucă să spună că fac studii. Ei abia știu să scrie, dar nu știu să citească și se lansează în cercetare științifică. A scrie despre cutremure presupune:
- să stai în bibliotecă vreo câțiva ani,
- să ai o echipă interdisciplinară,
- să definești ipoteze de lucru,
- să studiezi la fața locului,
- să ai date reale, corecte și complete,
- să fi participat pe la câteva congrese de specialitate.
dacă cineva scrie un studiu, trebuie să spună din cine este formată echipa, să spună care sunt ipotezele de lucru, ce tehnici și ce metode a folosit și în prezentarea rezultatelor să spună riscurile care însoțesc acele variante de rezultate. Cine nu face așa este un impostor, un mincinos și nu are ce căuta să mimeze activitatea de cercetare științifică.
(08 februarie 2023)
(08 februarie 2023)
No comments:
Post a Comment