Pe profesorul Ioan ROȘCA de la Catedra de Informatică de Gestiune l-am cunoscut încă din primii mei ani de asistent stagiar, căci ori de câte ori mergeam prin clădirea din EMINESCU a ASE, îl întâlneam, căci catedra sa era undeva la parter în capătul holului ce dă spre strada CIHOSKI. Nu știu de ce, dar am avut senzația că Ioan ROȘCA este ardelean, mai mult după vorbă și după comportament.
În 1975, Ioan ROȘCA a susținut teza de doctorat de 209 pagini intitulată Prelucrarea mecanizata si automatizata a informatiei contabile in intreprinderile de extractie a titeiului, coordonată de profesorul universitar Victor PUCHIȚĂ.
Știu că eu aveam un coleg, Ion ROȘCA și pentru a nu fi confundat cu Ioan ROȘCA și-a zis Ion Gh. ROȘCA și așa era cunoscut colegul meu care a devenit șef de catedră, prorector și mai apoi rector al ASE.
Într-un an nu mai erau ore de informatică în Facultatea de Cibernetică și atunci profesorul Ilie VĂDUVA, rector al ASE și profesor în Catedra de Informatică de Gestiune a selectat câteva cadre didactice din Catedra de Cibernetică Economică de la subcolectivul de Informatică Economică, să țină seminarii la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune. Cu acel prilej, am văzut comportamentul exemplar al profesorului Ioan ROȘCA care a știut cu mult tact și cu multă atenție să ne arate că este un excepțional coleg cu noi cei veniți în pribegie, datorită unor carențe grave ale managementului din facultate, după unificarea cu cei de la planificare.
Profesorul Ioan ROȘCA a elaborat lucrări în colaborare cu colegii săi Dorin ZAHARIE, Emilian MACOVEI, Dumitru DAVIDESCU, Vasile RĂILEANU, Doina BOLDEANU, Mirela GHEORGHE.
A publicat cărți precum Proiectarea obiectuala a sistemelor informatice - 2002, Proiectarea sistemelor informatice de gestiune - 2000, Proiectarea sistemelor informatice financiar-contabile - 1993, Proiectarea sistemelor informatice de gestiune : studii de caz - 2003, dar și multe altele.
M-a impresionat la Ioan ROȘCA aplecarea sa spre aprofundarea unor aspecte deosebit de importante din procesul de realizare a unui proiect de sistem informatic, știind că fundamentul este acea analiză de detaliu a ceea ce se dorește de la un sistem care după implementare trebuie să servească 100% obiectivelor pentru acre a fost creat, cu condiția ca să ofere cu mult mai multe elemente decât sistemul pe care l-a înlocuit.
(28 februarie 2023)
No comments:
Post a Comment