Tuesday, February 28, 2023

Ce mai zice, bre, managementul politic?

Managementul politic nu este o știință care în perioadele de liniște este bun și în perioadele tulburi și de criză, își pierde valabilitatea. managementul politic este valabil tot timpul. De la o perioadă la alta, concluziile sunt diferite, dar la acele concluzii se ajunge aplicând aceleași tehnici și metode.
Principiul continuității trebuie studiat cu mare atenție. O persoană care ridică haltere și zi de zi ridică 100 Kg cu eforturi mari, dar le ridică, vom conchide că și în zilele următoare, dacă va continua să se antreneze, va ridica haltere între 80 și 110 Kg. Dacă dorim să lărgim intervalul, vom construi ipoteza că persoana va ridica între 50 - și 120 Kg, în niciun caz nu va ridica greutăți mai mari de 140 Kg. Tot așa stau lucrurile și cu studiul componenței structurilor guvernamentale din diferite țări. Variațiile de la vârful puterii în diferite țări au caracter predictibil, căci continuitatea respectării termenelor în care se produc alegerile, derularea crizelor politice și schimbările de persoane nu se produc instantaneu decât în cazuri rare.
Principiul corelării trebuie analizat căci nimic din evoluțiile sociale nu se produce instantaneu și independent, întrucât tot timpul între factorii care determină evoluțiile din cadrul sistemelor la toate nivelurile, există corelații, directe, puternice și de durată. ideea de a izola anumiți factori este doar o abordare teoretică pentru a înțelege mai bine dinamica unor aspecte ale evoluției și pentru a demonstra direcțiile pe care un fenomen le urmează în timp, în funcție de factorul supus analizei.
Principiul separării este esențial, căci de capacitatea de a separa planurile depinde foarte mult calitatea analizei pe care o facem în contextul unui management politic adecvat în raport cu instrumente de care ne servim la un moment dat. dacă se aplică acest principiu la ceea ce se întâmplă la ora actuală, vom vedea că lipsesc foarte multe piese din masa unde se dorește recompunerea unui puzzle și orice tentativă de a realiza tabloul complet este însoțită de ipoteze care să înlocuiască piesele lipsă, ceea ce relativizează concluziile finale, aruncându-le în zona fantasticului și a lipsei de realism.
Cele trei principii trebuie văzute în contextul surselor disjuncte care au ca scop esențial manipularea persoanelor, în contextul actual geopolitic, puterea cea mai mare aparținând celui ce dispune de mijloacele și tehnicile de a rafina mesajele astfel încât credibilitatea aparentă să fie dominantă.

(28 februarie 2023) 

No comments:

Post a Comment