Wednesday, February 22, 2023

Construirea parolelor de acces

Fiecare dintre noi are definite niște conturi la tot felul de aplicații pe Internet, unde am fost obligați să definim un nume de utilizator și o parolă. Crezând că suntem cei mai tari din parcări, când definim numele de utilizator scriem fie numele nevestei noastre, fie numele unui copil, iar ca să fim mai ermetici, punem lângă nume, anul nașterii. De exemplu:
Ionela1980
Razvan2000
Gigi-2001-07-14
Ar fi nume de utilizator, care după mintea noastră n-ar fi ușor de generat de răuvoitorii noștri.
Pentru parole, tot așa, punem un nume de copil, de nepot, de erou de film, de erou de carte, la care adăugăm anul nostru de naștere, la care crezând că am dat lovitura, punem și caractere speciale. De exemplu:
SHAKESPEARE1947***
SHAkeSPEarE1947*$&
Aa_12Bb-65**Cc&&Dd+-Uu
Este la latitudinea noastră cât vrem să apăsăm pe taste, cât vrem să memorăm, cât timp vrem să pierdem până avem acces la ceea ce ne interesează.
Eu voi împărți aplicațiile pe care le accesez în aplicații sensibile, care presupun fluxuri de bani, completări de documente cu acces restricționat și atunci numele de utilizator și parolele vor fi mai complexe, ca nu oricine să aibă acces la fișierele mele. Fiecare cont ca avea numele de utilizator și parola diferite în raport cu celelalte. În cazul aplicațiilor mai puțin pretențioase, voi avea un nume de utilizator și o parolă pentru toate și din timp în timp mă voi îngrijim să le schimb.
Este foarte important ca atunci când primim o parolă generată să o memorăm undeva, pentru a nu ne găsi în situația că nu avem acces la resursele aplicației și mecanismele de a defini o nouă parolă nu sunt deloc simple. Va trebui să ne obișnuim în viitor ca accesul să se realizeze cu amprenta digitală sau cu irisul ochilor noștri.


(22 februarie 2023)

No comments:

Post a Comment